Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ut med pensionsgamla lärare – in med nya

Att det inte finns ett lärarjobb att söka i dag, har väl knappast undgått någon.

Varje dag talas det om hur många lärare som tvingas gå från sina arbeten. Vilka är det då som får gå? Jo, självklart de yngre! Samhället och våra ansvariga politiker har under lång tid uppmanat våra yngre att läsa till lärare. Det tar tio terminer att läsa till gymnasielärare i dag, och kostar väl ungefär en halv miljon i studieskulder.

Det skrivs om hur många lärare som ska sägas upp, men det som inte lyfts fram, är hur många blivande pensionärer som väljer att jobba kvar. Bland gymnasielärarna i Östersund är det ett 30-tal som enligt ålder skulle gå i pension nu till hösten, men endast 2-3 stycken väljer att gå.

Regeringen borde förbjuda dem att gå kvar efter uppnådd ålder. Lärarna själva har ett oansvarigt och pinsamt agerande som upptar lärartjänster för de yngre. Finns det någon 40-talistlärare som inte har ekonomiska förutsättningar att gå i pension? De har knappast några studieskulder, inga barn att försörja, och dessutom byggde de hus på 70-talet, vilket var mycket gynnsamt ekonomiskt. Det sägs att mycket vill ha mera, och det tycks passa bra in i den här problematiken.

Att ha tagit lärarexamen, och inte ens få in ena foten på arbetsmarknaden är nedbrytande och förödande. Det finns ingen chans att omskola sig, alla studielånsterminer är redan förbrukade. Självförtroendet sjunker, man måste vänta med att bilda familj och skaffa ett vettigt boende. Kanske är 40-talisterna den mest egoistiska generation vi någonsin haft? Det verkar inte bättre. Måste vi inte ta ett gemensamt ansvar för vår unga generation? Det är hög tid att tänka om! Ge våra ungdomar ett drägligt liv.

En lärare som trots allt får behålla jobbet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel