Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ut LT:s arkiv: Sylstationen brann • Kim i Sällskapsresan • Hardda ku Hardda geit spelade jämtskt • Jamtlikväll räddades

Den 23 februari 1980 drabbades Sylarnas fjällstation av en förödande brand. Huvudbyggnaden, från 1931, brann ner till grunden. Planerna på nybygge startade direkt efter branden och 1983 kunde en ny fjällstation tas i bruk.

Boken om Barnen från Blåsjöfjället skulle filmas. Regissör var Jonas Sima och i slutet på februari 1980 presenterades de sex stora barnrollerna. Cirka 1 000 barn hade provfilmat i nordvästra Jämtland. De som fick rollerna var Carina Linder, Gäddede, Yvonne Danielsson, Stora Blåsjön, Kent Ivar Fredriksson, Gäddede, Martin Isaksson, Gäddede, Lova Sima, Stockholm och Anders Edvinsson, Östersund.

För 26:e året arrangerades Valnekorpen, motionsloppet på skidor som drog fulla spår. 160 knatteåkare, från tio år och yngre, åkte 800-metersslingan. När sedan lagtävlingen genomfördes kom 110 lag till start. Sammanlagt deltog 500 åkare från tre år och uppåt.

Kim Anderzon var en av Östersunds många exporter till Stockholms teaterscener. Hon jobbade vid den här tiden på Pistolteatern, där hon spelade i en fars av Dario Fo. Dessutom hade Kim en av huvudrollerna i Lasse Åbergs Sällskapsresan, som 1980 spelades in på Gran Canaria. Filmen har blivit en klassiker i den svenska filmhistorien.

Det var dags för jämtskan att bli accepterad på musikhimlen. Ett gäng musiker skulle försöka sig på detta svåra projekt. Hardda ku hardda geit, rockbandet som bildades på Norrlands nation i Uppsala 1976, drog igång projektet på Gamla teatern och det planerades för en skiva. Bland de mest kända låtarna finns klassiska "Heim te Kluk" och "Dans me stårsom". 1980 bestod bandet av Jörgen Manney, Ingvar Andersson, HP Burman, Greger Nordqvist, Arne Rubensson och Stellan Klensmeden.

Krokom hade en daghemskö på 300 barn och det skulle, enligt kommunen, dröja ytterligare ett år innan flera dagisplatser blev verklighet. Sedan daghemmet i Krokom byggdes cirka tio år tidigare hade inget hänt på barnomsorgsfronten. Enligt planerna skulle två nya daghem vara klara vid årsskiftet 1980-81.

Handelsanställda befarade arbetslöshet och sämre service, sedan mataffärernas framtid presenterats. De fackliga organisationerna i hela Norden varnade för helt datoriserade butiker, där varornas prisetiketter ersatts med ett antal streck, i dagens vokabulär en streckkod. Kassapersonalen väntades i framtiden ersättas av en maskin, en så kallad optisk läsare.

Jamtlikväll kunde, efter några tuffa år, fortsätta med underhållning även sommaren 1980. Inför den 27:e säsongen gick Östersunds kommun in med en förlustgaranti. Det var första gången som Jamtlikväll behövde stöd av kommunen.