Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA ser dig

Att USA spionerar på andra länders medborgare kan inte komma som en överraskning. Det kryllar säkert av amerikanska agenter i Islamabad och Moskva. Men a tt liknande övervakning bedrivs i fredligt sinnade länder som Sverige, Norge och Danmark är en helt annan sak. Skandinavien är ingen tummelplats för internationell terrorism och i den mån det förekommer planering och insamling av pengar måste det förstås vara varje enskil d stats ansvar att hålla reda på sina medborgare.

”Vanliga” svenskar och norrmän behöver inte oroa sig, meddelar företrädare för den amerikanska utrikesförvaltningen efter nyheten att USA kartlagt utländska medborgare från sina ambassader. Det skulle vara intressant att veta vem som är en vanlig respektive ovanlig svensk i amerikanarnas ögon. Vem är ett potentiellt hot och vem är en oförarglig demonstrant? Rättssäkerheten spolas ner i ett svart hål. Vart vänder sig den svensk som tror sig ha blivit utsatt för olaglig registrering? Säpo, justitiekanslern, amerikanska UD? Från det officiella USA lär vi inte få många svar.

Från svenskt håll säger man sig ha varit ovetande om den amerikanska övervakningen. Det är uppgifter som måste mötas med viss skepsis. Historien rymmer tyvärr exempel på hur svenska myndigheter faktiskt gått i USA:s ledband i det så kallade kriget mot terrorismen. Minns de två egyptier som under de mest förnedrande former skickades till tortyrens Egypten.

Måndagens beslut från chefsåklagare Tomas Lindstrand att inleda förundersökning om eventuell olovlig underrättelseverksamhet är välkommet.