Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA: s valmodell gynnar länet

/

Annons

I USA:s presidentval har primärvalet i New Hampshire just hållits. En snöig delstat i nordöstra USA som liknar norra Sverige; många gillar jakt, fiske och skidåkning, kör skoter och ser på hockey.

Men i motsats till norra Sverige kan toppolitikerna inte ignorera New Hampshire. Delstaten inleder nämligen vart fjärde år den primärvalsprocess där partierna utser sina presidentkandidater. De som vinner i New Hampshire skapar sig momentum som kan bära ända fram till partinomineringen. Presidentkandidaterna knackar dörr och kastar snöbollar - allt för att koppla till lokalborna. Här i Sverige kan man bli partiledare genom en sluten omröstning; och statsminister utan att kuska runt och skaka hand med alla Anderssons och Svenssons. Folk kan sedan få träffa dessa politiker på Almedalsveckan. I USA får politikerna förmånen att träffa sina väljare i primärvalen. Och kan man inte koppla till folk kan man glömma den politiska karriären.

Vi i Norrland skulle gynnas av ett mer amerikaniserat valsystem. Tänk tanken på decentraliserade riksdagsval där regeringsunderlaget inte bara baserades på partier utan även på geografiska mandat. Det skulle tvinga politiker att faktiskt resa runt i hela landet. Att möta väljare skulle bli en nödvändighet och inte bara ett tecken på politikers personliga ynnest. Det skulle vara en verklig demokratiuppgradering.

Ronie Berggren

Amerikanska nyhetsanalyser

Har du något att säga? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT!

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons