Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urvattnad vård bjuder fler alternativ

Alexander-tekniken, Bachs blomstermedicin, Kneippkur, Makrobiotik, Primalterapi, Moxibustion, Kraniosakralterapi, Rolfing. Jag  skulle kunna hålla på och mala olika metoder tills ni behövde läkarvård.

Det här är en del av alla olika otraditionella behandlingar, så kallad alternativmedicin. En form av olika vårdmetoder som växer upp likt svampar ur jorden. Jag ska absolut inte kalla mig expert – det mest alternativa jag har gjort är att jag sköljde halsen med saltvatten en gång jag hade halsfluss. En del av metoderna har så kallad placeboeffekt (sockerpillereffekt), men det var inte många där den botande effekten kunde beläggas genom vetenskapliga studier. Alltså bevisad effekt noll. Blomstermedicin sägs kunna reducera nedstämdhet och sidor i personligheten man är missnöjd med. Istället kopplar blomvattnet på det positiva tänkandet. Soppan innehåller 38 blomessenser där var och en sägs ha en positiv inverkan. Nån gammal, troligen tysk, homeopat "upptäckte blommornas "effekt" på allmäntillståndet. En av höjdarna i landstinget skulle säkert kunna skriva ut ett recept.

Det är inte meningen att göra ner dem som säger sig må bättre av alternativa metoder, men min åsikt är att ju mer urvattnad den traditionella sjukvården blir, desto fler alternativa metoder kommer att se dagens ljus. 

Den ena mer fantastisk än den andra. 

För några år sedan låg svensk sjukvård i topp i ett internationellt perspektiv, men nu har flera länder passerat oss. Värre lär det bli eftersom läkarutbildningarna förmodligen inte täcker upp för den ökande och åldrande befolkningens behov. 

Som en man som inte längre är någon "Karlsson på Taket" (alltså i sina bästa år) är det inte utan att man blir lite orolig. När jag blir sjukare vill jag besöka en doktor – gärna samma flera gånger. Jag vill inte äta kokta blommor eller ägna mig åt primalterapi. Jag vill träffa en riktig doktor som kan få mig att må bättre. Man läser och hör varje dag om folk som inte kommer fram i telefonköer, hälsocentraler där personalen håller på att jobba ihjäl sig, doktorer som säger upp sig, felbehandlingar, remisser som aldrig kommer fram. Man tar för givet nu att när landstinget tar bladet från mun handlar det inte om hur befolkningen (vi, alltså) ska må bättre. Nej, det är frågan om besparingar.

Allt medan allt fler alternativa metoder ser dagens ljus. 

Man kanske skulle haka på trenden och koka ett bordsben och försöka kränga saften. Man kunde alltid unna sig lite primalterapi (gallskrik) och blomstervatten som efterrätt.