Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uruppförande i Offerdals kyrka

/
  • Johan Ederfors har tonsatt Höga visan. I kväll uruppförs ”Jag sov (men mitt hjärta var vaket)” av kören Octava i Offerdals kyrka.Foto: ulrika andersson

Det hör inte till vanligheterna att Offerdals kyrka är platsen för ett musikaliskt uruppförande. Men i kväll är det dags.

Annons

Då framförs för första gången Johan Ederfors tonsättning av kapitel 5 i Höga visan ”Jag sov (men mitt hjärta var vaket)”. Det är Östersundskören Octava som sjunger.

Tonsättaren Johan Ederfors kommer ursprungligen från Småland, men flyttade till Jämtland för sex år sedan. Han är bosatt i Ede, Offerdal, och vid sidan av komponerandet försörjer han sig som musiklärare.

”Jag sov (men mitt hjärta var vaket)” komponerade Johan Ederfors 2004 till en körtävling i Uppsala:

– Konkurrensen var alltför hård då så det blev aldrig något uruppförande där. Så nu kan man säga att jag deltar i ”Andra chansen” som det heter på melodifestivalspråk, säger han.

2008 hörde Johan Ederfors en konsert med kören Octava och blev så imponerad att han bestämde sig för att höra om de ville ta sig an hans stycke. Och de ville de.

– Det känns väldigt roligt att det är just de som får göra uruppförandet, säger Johan, som beskriver sin tonsättning av femte kapitlet av Bibelns Höga visan så här:

– Jag har försökt skildra de skiftande stämningar som råder i texten på ett ganska stillsamt vis med både recitativ och vissling. Tonspråket är skiftande, det finns barockinslag och popharmonier men även en enkel melodi som återkommer med jämna mellanrum.

Octava, som består av nio sångare och leds av Henry Åkerlund, fyller 20 år i år. De har under åren tagit sig an många av körrepertoarens stora utmaningar och fått mycket beröm av LT:s musikrecensenter, som bland annat skrivit om balans och musikalisk perfektion som körens kännetecken.

På programmet för jubileumskonserten står förutom Johan Ederfors nyskrivna verk ett antal vårsånger samt verk av Alegri och Arvo Pärt. Konserten ges även i Gåxsjö kyrka i morgon lördag och i Frösö kyrka på söndag. Dessutom åker Octava till Oslo och sjunger i Margaretakyrkan den 23 maj.

Annons