Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ursvängig orgeljazz i egna arrangemang

Ursvängig och rent sensationellt bra är den cd som jazztrion Trinity i veckan gett ut med egna arrangemang av gamla jazzklassiker och evergreens ur American Songbook.

Man kan undra varför det dröjt så länge innan den här suveräna trion, som varit etablerad sedan 2005, gör sitt första skivsläpp.

Trummisen Ali Djeridi framträdde redan tidigare tillsammans med Andreas Hellkvist på hammondorgel i många olika sammanhang, men det var först med trumpetaren Karl Olandersson, som man fann sitt ideala sound och uttryck.

Andreas Hellkvist är en mästerlig organist, hårdsvängande som en Jimmy Smith och nyansrik som en Brother Jack McDuff. Ali Djeridi håller oavbrutet igång som en hel rytmsektion. Och Karl Olandersson, en ung trumpetare, som vi på senare tid fått lyssna till i alltfler sammanhang, faller in som den perfekta pusselbiten i den här trion.

Uppenbarligen inspirerar de varandra i lyhörda samspel och matchar varandra i formidabla solon. Det märks helt enkelt att Trinity gillar att spela tillsammans och har funnit en perfekt samklang.

Arrangemangen på de gamla jazzklassikerna är superba med en tempofylld inledande bebopåtergivning av Irving Berlins Puttin’ on the Ritz, en riktigt hårdsvängande version av Horace Silvers Preacher, en ursnabb Reboppin och en vacker ballad som Old Folks.

Andreas Hellkvist bidrar själv med en låt i valstakt, som han själv presenterar med ett otroligt läckert orgelintro.

Efter det här skivsläppet vore det på sin plats med en landsomfattande turné för den svängiga trion. När får vi höra Trinity i Jazz i Jemtlands konsertprogram?