Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urkrafter, fåglar och experimentell nyfikenhet

Experimentellt och nyfiket med Maria Lagerborg på S, Karl Mårtens meditativa fåglar på Remi och andra på Eken. På Bolins har en urkraft släppts lös – resultatet en bottenlös tjärn för ögat

Galleri S

Maria Lagerborg är bosatt i Sundsvall och arbetar med allt från träsnitt till krita, akryl och teckning. På Galleri S visar Lagerborg animerade små kortfilmer, skulpturer av mongolisk papperslera, målningar, träsnitt och teckningar. Målningarna har en fin närvaro och är målade på masonit, det är oklart om det är masonitfärgen som är kvar som bakgrund eller om det är en liknande nyans som kommer tillbaka som inslag i de andra konstverken? Det gör att utställningen är väl komponerad, ett samtal uppstår mellan konstverken som skapar spänning till varandra. Mina tankar fladdrar iväg och ger mig associationer till konstnären Vera Nilsson där likheter finns i den mjuka behagliga paletten (inte motiven) men med en blandning av det vassa och skarpa hos Marie-Louise Ekman och Marianne Lindberg De Geer.

De tre målningarna i första rummet till vänster på Galleri S lyfter genom sin komposition varandra i en nästan religiös sammansättning. Gå och se en vacker, experimentell och nyfiken utställning.

Galleri Eken

På Galleri Eken visas några enstaka nyare konstverk, men tyngdpunkten ligger på äldre verk. Det äldsta konstverket som visas är en etsning av Acke Åslund från 1923 och det yngsta konstverket är en etsning av Madeleine Heldorsson från 1981 med motiv av en rovfågel på nära håll. Galleristen Stig Wahlberg berättar att konsten som visas är ett hopplock av egen konst och andras konst på temat djur och fåglar. Jag vet inte varför den heter djur och fåglar? Fåglar är väl också djur? Men kanske är det ett extra förtydligande då det i motiven syns många fåglar. Bland annat visas många fina akvareller av Lars Pirak.

Lars Bolin Gallery

Thomas Henriksson är född i Stockholm och bosatt i Berlin. Då jag frågar Lars Bolin hur han kom i kontakt med Thomas Henriksson berättar han att de träffades av en slump på KB (Konstnärsbaren) i Stockholm. De började prata och på den vägen kommer det sig att hans säregna och starka målningar visas på Lars Bolin Gallery. Måleriet är mera som ett skulpterande med den halvtorkade oljefärgen i drivor som bildar en reliefmålning. Bitvis är måleriet brutalt karvande. De flesta av målningarna är som en urkraft och arbetade med otrolig styrka samtidigt som de har en vördnadsfull integritet. Bara två av de utställda målningarna blir för mycket för min smak, den blå havsmålningen med segelbåtsformade trekanter och en grön målning med för mycket av allt. Resten är som en bottenlös tjärn för ögonen eller som en lägereld som man kan titta in i hur länge som helst. Det var egentligen tänkt att han skulle visa sin konst här 2012. Målningarna var förberedda men en explosion i Henrikssons ateljé i Berlin gjorde att han svävade mellan liv och död med 45-procentiga brännskador. Utställningen ställdes in och kan nu ett år senare visas. Vissa av konstverken behövde saneras från sot och brand förutom ett av verken där de svarta sotprickarna fick vara kvar som spår av den otäcka olyckan och skapar ett uttryck som passar i bilden. Gå och se!

Galleri Remi

Jag såg Karl Mårtens utställning på Galleri Remi 2010. Det var nu som då akvareller med fågelmotiv. Hans akvareller är som illustrationer där han uteslutit bakgrunden eller lämnat akvarellpappret orört. Han beskriver sitt fågelmåleri som en meditation, kopplat till sitt intresse för zenbuddismen. Men jag tycker att det saknas någonting. I jämförelse med de andra galleriernas utställningar bleknar hans. Jag upplever att jag redan har sett den här utställningen. Kanske har hans 40-åriga fågelmåleri blivit för introvert? Eller har jag inte sett hur fåglarna har utvecklats genom årtionden? För mig känns det som att fåglarna är nya men han står och stampar. Jag hoppas att i nästa utställning se någon slags utveckling.