Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urholka inte biståndet

Runt om i världen pågår konflikter där barn dödas, skadas och traumatiseras. Vi ser fruktansvärda konsekvenser för barn i Mellanöstern och andra delar av världen. Behoven är enorma. Vi behöver hjälpa barn på plats i närområdet. Vi behöver hjälpa barn som kommer till Sverige för att söka skydd mot krig och förföljelser. Vi behöver göra långsiktiga hållbara satsningar när det gäller biståndspolitiken – för fred och utveckling.

I valrörelsen kom mycket oroväckande signaler. Brett över det politiska fältet förmedlades budskapet att ökade kostnader för flyktingmottagande ska avräknas mot biståndet.

Det innebär att stora resurser flyttas från viktiga biståndsprogram, däribland insatser för barn. Sverige måste inte göra avräkningar. I slutändan handlar det om politiskt motiverade beslut. Att döma av valrörelsen kan vi nu se framför oss en radikal ökning av det redan stora belopp som tas från biståndet. Det är inte rimligt och betyder att utsatta grupper ställs mot varandra.

Rädda Barnen uppmanar den kommande regeringen att leva upp till Sveriges rykte som humanitär förebild. Sverige är ett rikt land och har råd både med en solidarisk flyktingpolitik och ett solidariskt bistånd till världens fattiga och utsatta.

Per Hedman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel