Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urbanisering ger fler äldre i glesbygd

Det glest befolkade norra delarna av vårt land har en åldrande befolkning. I länet är medelåldern högst i Härjedalen.

Sett över hela riket är befolkningen i Jämtland ganska medelålders, både vad det gäller placering i Sverigelistan där vi ligger mitt i och det faktum att vi alla tillsammans utgör en ålder av 43,3 år i snitt.

En åldrande befolkning i sig är naturligtvis inget problem men för samhället medför det en del svårigheter. Äldre blir oftare sjuka och behöver mer sjukvård. Skatteintäkterna minskar när det blir allt färre som yrkesarbetar.

En snabb blick i statistiken ger för handen att det är urbaniseringen av befolkningen som gör att medelåldern stiger i glesbygden.

De fyra storstadsregionerna Stockholm, Uppsala, Malmö och Göteborg har yngst befolkning. Runt dessa noder är också den urbana dragningskraften som störst.

De landsdelar som har äldst befolkning tillhör glesbygd, som Värmland, Dalarna, Gotland och Kalmar län.

Ragunda är den kommun i Jämtlands län som har flest andel pensionärer, 28 procent av invånarna har uppnått ålder för att kunna sluta förvärvsarbeta. Härjedalen har högst medelålder i länet med 47,1 år.

Det ger även utslag i den kommunala ekonomin, Ragunda lägger högst andel i landet, 36 procent av kommunens totala kostnad förra året gick till vård och omsorg av äldre.

I kommunerna med avfolkningsproblematik drivs ofta projekt som ska få människor att stanna kvar eller flytta dit.

Kan dessa projekt rädda eller ens påverka de starka krafter som råder med urbaniseringsprocesser som pågår globalt just nu?

Just nu rådande trender kan inte heller ritas ut som allenarådande sanningar när man gör analyser av samhällsutvecklingen, både lokalt och globalt. Men som det ser ut, förutsatt att trenderna fortsätter med sin nu linjära riktning, så kommer flera av länets kommuner att vara folktomma inom en inte allt för avlägsen framtid.

Strömsunds kommun har tappat 23 procent av sina invånare de senaste 20 åren och befolkningen har inte ökat sedan 1969. Om trenden inte förändras kommer Strömsunds kommun att helt sakna invånare år 2070, skriver tidningen Dagens samhälle i en analys gjord 2013. Även Berg och Härjedalen kommer att stå tomma 2114 och 2107, med samma logik.

Strömsunds kommun har drivit ett inflyttningsprojekt som heter Livet på landet i lite drygt tre år och det avslutades första juni i år. Målgruppen var holländare och tyskar som ville emigrera till nya länder. Resultatet är att cirka 60 personer flyttat till kommunen. 3,6 miljoner kostade projektet och det finansierades av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Under samma tidsperiod är befolkningsminskningen för Strömsunds kommun 64 personer enligt siffror från Statistiska centralbyrån.