Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urban gallerist i ny fas

Urbn Arts fyller tre år. Galleriets grundare, Henrik Ljusberg, firar jubileet med nyöppning. Hädanefter satsar han mer på webbutiken och sitt eget skapande.

De senaste veckorna har Östersunds första och enda street artgalleri hållit stängt. Bakom de låsta dörrarna har lokalerna genomgått stora förändringar. Nu väntar nya tider för Henrik Ljusberg. Galleridelen, som under åren hunnit visa närmare 40 utställningar inom olika konstinriktningar, har krympt i storlek. Allt för att skapa mer lagerutrymme för webbutiken som bland annat säljer konstmaterial, färg och streetkläder. Markbutiken, för de besökare som hellre vill komma in rent fysiskt för att handla, kommer också att finnas kvar men öppettiderna blir inte lika generösa som tidigare.

– Jag har inte bestämt öppettiderna ännu. Antagligen kommer jag att köra den italienska stilen, det är öppet när flaggan hänger ute, säger Henrik Ljusberg och ler.

– Inte heller vet jag om det kommer att bli färre utställningar framöver, men de kommer åtminstone att pågå under kortare perioder med mer fokus på vernissagedagen.

Henrik Ljusberg kan blicka tillbaka på några intensiva år i backspegeln.

– Det har varit skitkul, lärorikt och spännande. Nästan som en skola, eftersom jag inte hade någon aning om hur det skulle bli. Samtidigt har jag gjort så många saker att jag nästan aldrig haft tid att fokusera på något.

Förutom galleriet och butiksverksamheten har han bland annat skrivit graffitiboken "Fagert i landet" och arbetat på uppdrag av flera företag och privatpersoner. Han är också upptagen med projektet "Konstgödning" och med att anordna graffitiworkshops. Det sistnämnda gör han till exempel i kväll, under premiären av Next Level Fridays på Exercishallen Norr.

Framöver hoppas han få mer tid över till sitt eget skapande.

– Jo, det går åt det hållet nu. Jag har byggt en liten ateljé för att få möjlighet att måla mer själv. Dessutom tror jag också att det är viktigt att hinna slutföra saker.

På fredag (27/3) nyöppnar Urbn Arts med en utställning av fotografen Victor Bergstedt, som dokumenterat graffitiscenen i Stockholm. Han har inte några problem med att bli omskriven vid sitt folkbokförda namn, men ansiktet vill han inte visa. Bilderna, som berättar om ett pulserande liv bakom kulisserna på en allt som oftast dold konstform, får tala.

– Jag har försökt fånga atmosfären i en miljö som folk egentligen inte vet så mycket om. För en kicksökare som jag finns det också en spänning i att göra sådant som man inte får göra, säger Victor Bergstedt.