Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uranbolag kan lägga ner verksamhet

Prospekteringsbolaget Continental precious minerals lägger ner sitt svenska dotterbolag.
– De måste ha en svensk filial för att kunna bedriva verksamhet här, säger Åsa Persson, bergmästare vid Bergsstaten.

Det Torontobaserade bolaget Continental precious minerals, CPM, har beslutat att deras svenska dotterbolag Continental minerals sweden AB ska likvideras.

Det betyder i praktiken att företaget avvecklas under en sexmånadersperiod.

– Under tiden får företaget inte bedriva någon annan verksamhet, säger Anders Larsson som är företagets likvidator.

CPM har under många år bedrivit provborrningar i Oviksbygden och har tillsammans med det australiensiska bolaget Aura energy mutat in stora delar av Oviksbygden.

Vad som nu händer med företagets verksamhet är oklart. Länstidningen har utan framgång försökt få kontakt med bolagets vd Rana Vig för en kommentar.

Enligt myndigheten Bergsstaten som utfärdar undersökningstillstånd kan bolaget inte bedriva undersökningar utan ett svenskt dotterbolag.

– När man ska börja göra prospekteringsarbeten måste man ha en filial i Sverige och det av skatteskäl, säger Åsa Persson.

Indikationer finns på att bolaget är på väg att dra sig tillbaka från Sverige.

Uranpriserna har försämrats drastiskt de senaste åren och likadant är det med CPM:s aktiekurs som sjunkit som en gråsten på den kanadensiska börsen.

CPM har haft tillstånd att bedriva undersökningsarbete i Västra Götalands län men i mars i år lämnade bolaget tillbaka det undersökningstillståndet. I april meddelade också företaget att de köpt in sig i en koppar- och guldfyndighet i västra Kanada.

Vid företagets huvudprojekt på en jordbruksfastighet i Viken i Oviken har CPM miljötillstånd för en testverksamhet med villkoret att de återställer den mark de gräver upp när projektet är avslutat.

Länsstyrelsen ser inte att likvidationen av det svenska dotterbolaget ska påverka det miljötillståndet.

– Det är kopplat till det kanadensiska bolaget så vi ser att det finns möjligheter att exempelvis rikta ett föreläggande dit för att få det här området åtgärdat, säger Malin Fuchs, miljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Jämtland.