Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uråldriga bonader inspirerar nutida konstnärer

De uråldriga bonaderna från Överhogdal spelade en viktig roll för helgens konstkurs på Härke konstcentrum.

Jämtlands läns konstförening ordnar tillsammans med Jamtli en återkommande konstkurs för vuxna, Lördagsakademien. Den här helgen så tog kursen hjälp av vävda textilier från vikingatiden.

– Lördagsakademien går ut på att vi försöker väcka en kreativ lust genom att inspireras av någon aktuell utställning på Jamtli. Och den här gången fokuserade vi på Överhogdalsbonaderna, förklarar Jeanette Wahl som är en av kursledarna.

Men Lördagsakademien handlar inte bara om att hämta inspiration från Jamtlis utställningar utan även om att arbeta med olika konsttekniker. Den här helgen handlade det för deltagarna om att på något sätt överföra tankarna kring de uråldriga textilierna till grafiska konsttryck.

Eftersom ingen vet vilken berättelse som Överhogdalsbonadernas skapare ville berätta så ger det stort utrymme för individuella tolkningar.

– För mig handlar bonaderna om människors förflyttning. En rörelse med människor och djur som lämnar något av olika anledningar, säger Anette Levander från Aspås som under kursen hade lite svårt att omsätta sina tolkningar till grafiska tryck.

För andra kursdeltagare så berättade textilierna något helt annat.

– Jag tycker att motivet handlar om fest. Det är mycket barn i Överhogdalsbonaderna och trädet är centralt. Det kan vara en julgran eller ett midsommarfirande, säger Eva Lindén från Ås.