Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ur LT:s arkiv: Länsbor i storstrejk•Nyfödda slog rekord•Tillstånd för 60 brasor

I Undersåker stängde Konsums butik den 18 april för 40 år sedan. Den sista dagen i affärens 63-åriga historia tömdes hyllorna på varor. Beslutet kom endast tre veckor innan stängning. "En chock", sa kunderna om beskedet från Konsum Jämtland.

Nyfödda länsbor presenterades varje vecka i Länstidningen. I mitten av april slog barnbilderna rekord! Under vinjetten "Hej! Nu är vi här" visades 37 barn, som den senaste veckan fötts på BB i Östersund.

I Strömsund planerades för ett nytt Folkets hus. Vid Folkets hus-föreningens årsmöte redovisades skisser på det tänkta nybygget. Förhoppningarna vid mötet var att Folkets hus skulle börja byggas under 1981.

En storkonflikt utbröt på den svenska arbetsmarknaden. Från den 25 april var många länsbor, anställda i stat, kommun och landsting indragna i en storstrejk. Striden, som i hela landet omfattade en femtedel av den svenska arbetskraften, väntades skapa förseningar och stopp i tåg-, buss- och flygtrafiken. Likaså berördes sjukvården, skolorna och postutdelningen. En annan konsekvens var att enbart nyhetsprogram visades i tv.

Arbetsfred blev det inte förrän den 12 maj. Då hade arbetsgivarna i SAF gått med på LO:s och den offentliga sidans lönekrav. Medlarna, som tidigare under konflikten misslyckats med sina bud, kunde ena parterna. Många länsbor var indragna i den strejk som successivt trappats upp. Efter uppgörelsen kunde Sverige andas ut och samhället börja fungera igen.

I skuggan av storkonflikten firades 1 maj med rekordlånga demonstrationståg. I Östersund gick cirka 2 000 personer i 1 maj-tåget. Ännu fler deltagare anslöt vid Jamtli, där LO:s avtalssekreterare Harry Fjällström höll tal. VPK hade också många, 430 personer, i sitt tåg i Östersund. Ute i länet demonstrerade 600 personer i Gällö, i Funäsdalen kom 500, i Aspås 500, i Krokom sågs 250 demonstranter, 700 kom i Hammerdal, 400 i Gäddede och 300 i Bergs kommun.

Skollokaler för 700 elever och 225 anställa planerade Östersunds kommun att bygga vid Fyrvalla för försvarets räkning. Där, på ett cirka 20 hektar stort område i hörnet Stuguvägen-Genvägen, skulle Arméns tekniska skola och försvarets förvaltningsskola ligga. Därmed blev också Fyrvallas idrottsplats ett minne blott.

Majbrasornas tid närmade sig i hela länet. Bara i Östersund fanns ett 60-tal organisationer och enskilda, som ansökt och fått kommunens löfte att tända sina brasor. Samtidigt uppmanades allmänheten till försiktighet med smällare och fyrverkeripjäser.

Elektricitetens ankomst firades i Sandviken, tio mil norr om Järpen. Den 29 april kunde LT berätta om dagen när det kändes som rena julafton för de två familjerna i byn. I över 40 år hade invånarna väntat och skrivit otaliga brev till myndigheter och politiker. 1980 blev ett viktigt och ljust år i byns historia. Äntligen kunde elen kopplas på.