Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ur en spännande musikalisk experimentverkstad i Sikås

Vi har hört dem i kyrkokonserter och mer profana musiksammanhang, i egna program som Inside Orchestra och även ackompanjerande andra musiker. De tillhör de musikentusiaster som varit och är med om att göra den lilla jämtländska byn Sikås till ett Musikås: Pianisten Robert Sadura med polsk bakgrund och musikhögskoleutbildning och Maria Österberg, sångerska och textförfattare med rötter i just Sikås.

Nu har de kommit ut med sin första gemensamma skiva, där Inside Orchestra, som de kallar sig, presenterar egen musik med ett alldeles eget sound. Det är stämningsfullt och meditativt vackert när musiken går som mjuka vågrörelser genom texten och suggestivt när Maria halvviskande sjunger:

"... you are far away from the city life. You´ve got a beating heart and the moon is your friend and lights up your way ... you know this music we hold in our hands is shining ..."

Texten har utan tvekan lyriska kvaliteter och ordens betydelse förstärks genom upprepningar. Robert Sadura spelar piano och gitarr, men kompletterar ljudbilden med ett brett spektrum av syntklanger.

Inside Orchestra bär prägel av spännande musikalisk experimentverkstad. Som lyssnare undrar man förstås om musiken låtit sig styras av texten eller tvärtom?

Det verkar dock ha varit ett ömsesidigt givande och tagande med en inspirerad slutprodukt som resultat – förpackat i ett ovanligt läckert konvolut målat av Maria Österberg.