Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ur askan i elden

Riksdagsledamoten Marie Nordén (S) kandiderar till posten som landstingsråd. På papperet är hon väl lämpad. Ett förflutet inom hemtjänsten och psykiatrin är en bra bakgrund för en landstingspolitiker. Det kan aldrig vara fel att ha sett den verksamhet man ska styra ur ett underifrånperspektiv.

Tolv års riksdagsarbete ger förhoppningsvis överblick och sammanhang.

Landstingsråd är kanske det mest utsatta uppdrag en politiker kan ha i ett avfolkningslän. Det är en lång lista av utmaningar att ta itu med: Allt fler vårdkrävande äldre ska tas omhand av allt färre i arbetsför ålder. Vården ska bedrivas i en bitvis kraftigt underfinansierad verksamhet som gröpts ur av krympande statsbidrag. Ett illa konstruerat fördelningssystem har försatt hela primärvården i gungning. Och så ett mörkt moln vid horisonten: om inte förtroendeklyftan mellan politiker och verksamhet minskas kan rekryteringsproblemen leda till sjuksköterske- och läkarbrist.

Kanske kommer åren i riksdagen att framstå som rena idyllen för Marie Nordén, om hon når ända fram till landstingsrådsposten.

Men först ska hon väljas och som framgår av dagens LT är det fler som känner sig kallade.