Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptakt

Annons
Y I dessa yttersta av ekonomiska tider – verkar det i alla fall som – får man vara lite konspiratorisk. Allt verkar ändå gå åt skogen så det spelar väl ingen roll vad en glesbygdstyckare utan börsvana skriver. Det  lär väl endast i mycket marginell mån påverka finansmarknaden.
Vad jag inte begriper är att det gåtts i konkurs och varslats oavbrutet sedan första lilla antydan om att risiga tider var på gång gick att läsa på tidningarnas börssidor.
Volvo sparkar 3 000. Nisse Linds måleri och avlopp i Suraträsk kickar sin controller (alltså bokföringskunniga), Jojjes bil i Arvidsböle gör sig av med Harry Larsson och grabben hans. Atlas Copco lär väl kicka en del, liksom andra storföretag. Amerikanska banker sparkar alla de hinner bli av med.
Det är möjligt – ja rent av högst troligt – att jag inte fattar ett skit av mekanismerna bakom den här finanskrisen. Oavsett nobelpris i ekonomi så tror jag att finanskrisen kommer rätt lägligt för en del företag. Nu har de – i skydd av kristider – möjlighet att kicka en stor del av den överbyggnad de skapade under de synnerligen goda år vi har haft. Och ingen kan säga ett skit för grabbar i mörk kostym och slips har ympat in ett krismedvetande utan motstycke i oss.
Varenda fyraåring börjar vara orolig för hur det ska gå med pensionsfonderna. Tonåringar funderar på om de ska begära månadslön i 24 karats guld i stället för hundralappar. Privatekonomer sitter på varandras axlar för att vara den som först ger tipsen som hur man klarar pensionen.
Det förhärskande rådet är att man som bankkund ska ha is i magen. Samma regler gäller tydligen inte i företagen där verkställande direktörer och styrelser fattar beslut på halvvolley. Det går undan i styrelserummen.
Kvällstidningarna gnuggar förstås händerna. När onda tider nalkas går de alltid i bräschen och talar om hur jävligt det egentligen är. Varenda nyhetssändning innehåller nåt om krisen. Nåt nytt paket som ska rädda världens invånare.
Eftersom USA och dollarn tydligen är motorn i världens ekonomier behövde man ju inte vara Einstein för att förstå att det i sinom tid skulle gå åt helvete. Inget land i världen har råd att kriga bort miljarders miljarder i månaden utan att det till slut blir konsekvenser.
Det begriper jag och det begriper de som läser den här spalten. President Bush är tydligen bland det fåtal som inte börjar måndagarna tillsammans med LT.
Mitt skrivprogram har gått åt fanders så därför har jag inte en aning om hur långt det här är. I vanliga fall vet jag på tecknet hur mycket utrymme jag tar i anspråk, men nu litar jag på kvällschefen att hon fixar det här, precis som  jag litar på att grabbarna i slips ska fixa finanserna. Z

Mer läsning

Annons