Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upptakt

Annons

Jag trodde att jag var en av norra Europas mest kreativa människor. En sån där som ingenting sitter fast för. Som alltid hittar den bästa lösningen trots att problemen verkar övermäktiga. Som ur ett A kan vaska fram ett B och ett C och dessutom kan få dem på rätt plats. Men det här var innan jag stiftade bekantskap med kreativitetsmästaren Theo Härén.

I lördags hade vi på jobbet en obligatorisk konferens- och inspirationsdag. Man var tvungen att uppbringa en hel del inspiration bara för att i snöglopp och minusgrader ta sig till lokalen där konferensen skulle hållas.

Jag hade ingen lust, och dessutom ingen lust att någon flashig stockholmare skulle komma och tala om för mig – norra Europas mest kreative person – hur jag skulle bli mer kreativ. Det förstår ju vem som helst att det inte finns mycket som jag inte redan vet, och om det är någonting så kan det inte vara särskilt viktigt. Men Theo, som föreläser över hela jorden, fick min tjuriga gubbhjärna att gå i lite nya banor. Det fanns nog något jag kunde göra för att tänka mer kreativt. Inte mycket, förstås, men ändå.

Ju längre han pratade desto mer var jag tvungen att inse att han nog var en smula mer kreativ än jag. Inte mycket förstås, men ändå. Men till slut var jag tvungen att erkänna för mig själv – det tog emot kan jag lova – att det finns människor med kreativa kvaliteter som vida överstiger mina. Det stod inte minst klart sedan föreläsaren arrangerat en sån där Fem myror-tävling där man får fyra bilder. En ska bort för den hör inte dit.

Vi fick se kartbilder av olika länder och skulle utifrån dem bestämma vilket land som skulle bort. Men det var inte slut med det. När man lyckats bestämma sig för en nation skulle man slå över till kreativitetsnavigatorn och hitta på så många länder som möjligt som skulle följa med förstahandsvalet ut. De andra kursdeltagarna hittade den ena efter den andra kreativa uteslutningen och fick massor av poäng för sina svar. Jag kände att den som snarast borde bort var jag – norra Europas mest kreative person.

Han var spännande att lyssna på, Theo, och man fick åtskilliga tankeställare. Men det jag tyckte kanske var den mest uppseendeväckande nya lärdomen som han gav var att kreativitet alltid går att utveckla, att allt går göra bättre. Det gäller bara att utveckla sin kreativitet så att man inser vad det är. Eftersom hela lördagen, det vill säga halva helgen, gick åt till att vara kreativ orkade jag inte ens reflektera över att det var min dag i går.

Men jag kan inte låta bli att undra hur många pappor som sitter och fingrar på sina nya skruvmejslar med en ny slips runt halsen. Vi har skjutit upp Fars dag till i dag hemma hos mig. Kanske man skulle ha skickat ungarna till kreativitetskonsulten så de tänker ut något mer kreativt än en slips och en mejsel.