Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upptäckt på nätet

Ekoredaktionen berättade på fredagen att en handläggare vid Migrationsverket uttryckt sig nedsättande om invandrare.

I juni skakades Stockholmsförorten Rinkeby av upplopp, bland annat stacks en skola i brand. I samband med upploppen skrev handläggaren på Facebook: ”Kan ingen ansvarig skicka dessa förstörande element från Rinkeby med rötterna i andra länder hem till sina mor- och farföräldrar för att lära sig lite ödmjukhet?”.

Handläggaren har vad jag förstår inte skrivit något som kan tolkas som förklenande mot enskilda individer eller hets mot folkgrupp. Frågan är snarare hur mannens uttalanden påverkar hans och Migrationsverkets förtroende och hur vi i dagens öppna medielandskap ska skilja på vårt privata jag och vår yrkesroll.

Det fanns säkert för 20 år sedan någon tjänsteman på dåvarande Statens invandrarverk som hyste uppfattningar liknande dem som den nu aktuelle handläggaren uttryckt. Skillnaden i dag är att halva Sverige kan ta del av ens åsikter.

Det finns andra exempel personer med viktiga arbeten som hamnat i blåsväder efter privata kommentarer på internet. Fredrik Reinfeldts tidigare pressekreterare Edvard Unsgaard skrev ett tvetydigt inlägg på Facebook där han hyllade sitt städbolag ”som drivs av invandrare” och ”som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen” efter att någon bajsat i hans trappuppgång. Unsgaard har efter fadäsen tilldelats andra och mindre prestigefyllda arbetsuppgifter .

Om handläggaren på Migrationsverket kommer att gå samma öde till mötes återstår att se. Som asylsökande 16-åring hade jag dock föredragit om någon annan hanterade mitt ärende.