Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäck Gotlands doldisar

/

Gotland är fantastiskt. Det vet redan alla semesterfirare som invaderar ön varje sommar, vare sig de äger eller hyr stuga, är på cykelsemester eller här för politiker-, Stockholms- eller medeltidsveckan. Men än finns det godbitar som inte alla upptäckt.

Annons

Det går fortfarande att hitta ”hemliga” stränder på ön, speciellt på västsidan, där det är klapperstensstränder snarare än sand. Fortsätt exempelvis förbi den mäktiga rauken Jungfrun i Lickershamn, antingen via den minimala landremsan nedanför, full av vackra fossiler, eller genom tallskogen, så hittar du flera små sandstränder där chansen att få vara ensam är stor.

En ännu läckrare plats är den lilla karga ön utanför Ar, som man vadar till i grunt vatten. Perfekt för nakenbad en ljum sommarkväll.

Fårö går från extrem stillhet till nästintill överbefolkat mitt i sommaren. Men trängseln håller sig framför allt längs den underbart fina stranden Sudersand. Fortsätter man i stället till Ekeviken på Fårös nordsida hittar man om möjligt ännu finare sandstrand och långgrunt hav, men långt färre solbadare. Flera kändisar har haussat Norsta Auren, stranden längst ut på norra Fårö. Dit är det en rejäl promenad och inte helt lätt att hitta. Men gör man sig besväret, som till exempel deckarförfattaren Marie Ljungkvist och artisten Caroline af Ugglas har gjort, möts man av finmalen vit kalksand och ett ljus som är svårfunnet på andra platser.

Vattenfyllda kalkbrott finns det gott om på ön – kalkbrytningen är fortfarande viktig. Stanna till i Slite och kolla det jättelika stenbrottet och ta chansen till en gratis guidad tur på cementfabriken, där vyn från öns högsta hus ingår.

Men de vattenfyllda kalkbrotten kan vara farliga om man inte känner dem väl, på grund av all dumpad skrot. I det nedlagda brottet i Ar på norra Gotland är det dock helt säkert att bada. Turkosblått vatten, som känns mer Medelhav än Östersjötrakter, en smal strand och badvarmt tidigare än havet. Perfekt för den som vill simma lugnt eller slippa de årliga algblomningarna i Östersjön. Från Ar är badet skyltat med ”Blå lagunen”.

Stora Karlsö är känt för sitt unika fågelliv, en av rätt få plaster i Sverige med ett riktigt, myllrande fågelberg, här dominerat av svartvita, skräniga sillgrisslor. Sommartid går det dagliga båtar från Klintehamn. Men än bättre än en dagstur på ön är en övernattning. När dagsturisterna åkt lägger sig lugnet. Det finns flera boendealternativ och en restaurang som serverar frukost, lunch och middag. Läckrast är helt klart att bo i fyren, med mycket vidsträckt utsikt – boka i god tid!

Längs Gotlands nordöstra kust finns det flera fina raukfält, där man kan få vara själv med den märkliga kryddörtsdoftande naturen, som för miljontals år sedan var frodig tropisk havsbotten. Men ett av de mer välbesökta, Langhammars på Fårö, är också det allra finaste och trots att raukarna här är berömda är det sällan någon trängsel. Ta med picknickkorg, leta fossiler och vänta in den fina solnedgången en ljum sommarkväll.

Bortom kusten finns också många spännande sevärdheter. För en dos kulturhistoria kombinerat med motion, rekommenderas Pilgrimsleden mellan Visby och S:t Olofholm utanför Slite. Vill man gå hela får man sätta av tre dagar, genom skogar, över blomsterängar, med stopp vid flera av öns över hundra vackra kalkstenskyrkor.

Men sol, vind och vatten i all ära – en tur i underjorden kan kännas ännu mer unikt. Lummelundagrottan, norr om Visby, är välkänd och de flesta som kommer hit tar en vanlig guidad tur på en timme. Men landets djupaste kalkstensgrotta har mer att bjuda på: En betydligt mer krävande och smutsig tretimmarstur, som kräver både krälande, vadande och en tur i gummibåt i underjorden som är helt kolsvart bortom pannlampornas sken. Turen måste förbokas, då antalet platser är begränsade.

Väl uppe i friska luften igen är det ännu härligare med det vackra gotländska ljuset och doften av hav och nyslagen äng.

Mer läsning

Annons