Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäck det musikaliska grannlandet i väster

/
  • Det norska hip-hopbandet Madcon spelar på Hultsfred i sommar. Men det är bra mycket närmare till Steinkjer om man vill se gruppen som vinner mer och mer mark internationellt.  Foto: Scanpix
  • Svein Björge är en välkänd profil i musikbranschen i Norge och är eld- själen bakom festivalen.  Foto: Scanpix
  • Dödspunkare Hank Von Helvete har byggt en stor kultstatus kring sig själv och bandet Turbonegro.   Foto: Scanpix

Av gammal tradition har vi svenskar aldrig tagit till oss norsk rockmusik. Men det är hög tid att göra det nu. Vi som bor i Jämtland kan snabbt ta oss till en rockfestival i vårt grannlän Nord-Tröndelag. Steinkjer är adressen för festivalen som äger rum helgen efter midsommar.

Annons

Steinkjerfestivalen startar torsdag den 25 juni, och pågår i dagarna tre. Ta chansen att lyssna på några av Norges mest eminenta rockartister. Madrugada har slagit hela Europa med häpnad, förutom Sverige då förstås.

Svein Björge heter eldsjälen bakom festivalen. Han har bott många år i Oslo och rört sig i musikbranschen på olika sätt.

–- Jag är född och uppvuxen i Steinkjer. För fyra år sedan bestämde jag mig för att flytta hem igen och göra ett ryck. Vad Steinkjer behövde var en rejäl rockfestival, säger Björge.

Och den lilla staden med tjugotusen invånare lever verkligen upp under festivalen.Turbonegro öppnar festivalen på torsdag, ett band som för övrigt besökte Storsjöyran för fyra år sedan. Alla norskar har nog ett förhållande till bandet CC Cowboys, som i mars gav ut sitt tionde album. Det här är en bra chans att lära känna deras musik, eftersom de är ett riktigt bra liveband.

– Jag är nog mest nöjd med The Australian Pink Floyd Show i årets festival, säger Björge.

– Alla som älskar Pink Floyd bör nog åka till Steinkjer bara för att se och lyssna på dem, fortsätter han.

Bandet sägs vara världens bästa tribute-band, om man får tro musikkritikerna. Gillar man metal, kan man bland annat lyssna på det tyska bandet Megaherz, eller norska Satyricon, ett av världens största blackmetalband. Andra aktuella artister är Bellman, hiphoparen Chris Lee, Tommy Tokyo, Paal Flaata och Jarle Bernhoft. Jarle är sångare i bandet Span, men gör nu solokarriär.

Sist men inte minst; det norska hip-hopbandet Madcon som är en blandning av The Roots, Black Eyed Peas och kanske Gnarls Barkley. En supersvängig duo som inte drar sig för att väva in funk, soul, reggae och snygga latinovibbar i sin hip hop. Förra året hade de ju en internationell brottarhit med singeln Beggin, som sålde i över en miljon exemplar. Festivalcamping finns för de som har lust att tälta. Annars kan man bo på hotell eller pensionat. Varför inte förära Norge ett festivalbesök i sommar?

Mer läsning

Annons