Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsjö av utställningar att välja bland

/
  • Oljemålningar av Ulla Falkdalen, Frösön och Trondheim, som är en av konstnärerna i Grupp Älva, som kan ses på Ateljé Istid.
  • Siv Karlsson-Westermark avled 2004 men hennes tavlor finns med i Grupp Älva-utställningen. Den här heter ”Blöt så in i vassen”.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Under den pågående Konstens Vecka kan man gå på utställning eller se konst i olika former på över 20 ställen i Åre kommun. Det är, med andra ord, en veritabel uppsjö av konst att välja bland.

Annons

I Åre brukar öppningen av Konstens vecka alltid sammanfalla med Åre höstmarknad. Men i år blev det inte så. Höstmarknaden hålls en vecka senare än vanligt och tillresta höstmarknadsbesökare har därför missat många vernissager.

Men själva konsten finns kvar, på alla möjliga ställen, veckan ut och ibland mycket längre än så.

I Åre by visar Ateljé Istid en utställning av Grupp Älva, bestående av 11 kvinnliga, mer eller mindre kända, konstnärer som utbildade sig tillsammans. Ingrid Roth, Ulla Falkdalen, Marika Wahl-Lindberg och numera avlidna Siv Karlsson-Westermark är några av namnen.

Har man tur kan man vinna konst i konstlotteriet som hålls i Konsthuset på Stationsvägen 22. Vinsterna är verk av Årekonstnärer, som Anna Cronheden, Ann-Charlotte Hartman, Kerstin Lindqvist, Anton Genberg och Ursula Ekberg.

Men konsten finns inte bara i gallerier denna vecka – den har också letat sig ut i butiker och skyltfönster, hotell, restauranger och kaféer,

På bageriet Grädda i Brunkullan visas oljemålningar av Inga-Lill Sturny och Cornelia Matthias och foto av Lennart Jonasson. I Restaurang Recept Åre i Årekompaniet visas konst av Kåre Henriksson och Paul Sahlin.

Konstnärer från Duveds kulturgrupp, som Inger Lundell, Kajsa Johansson, Kenny Sjöström och Pelle Nordenskiöld, hittar man förstås i Duved, i blomsteraffären och kyrkan, men också i Åre på hotell Åregården-Diplomat och på biblioteket i Station Åre.

Beger man sig österut till Undersåker (och missa då inte Anna Cronhedens unika designkraftstolpe vid E14 i Brattland på vägen dit!) så kan man besöka nyöppnade Galleri Södergården, titta in i Irene Hedins ”Sinnenas blå rum”, beundra konsthantverk i Stationshuset och se verk av musiker Gunnel Lundholm på Åre Fjällsätra (dock enbart under höstmarknadsdagarna).

I Järpen hänger konsten i skyltfönster på byn; Alf Nygaard, Eirin Pedersen och Madeleine Heldorsson är några av konstnärerna som ställer ut på det viset. Kulturhuset har en utställning med Samuel Fider.

Skyltfönster använder man sig också av i Mörsil med konstnärer som Billy Good, Margareta Hafstad och Christer Widegren, medan man i Mattmar kan få sitt konstintresse stillat på Agdas café och Prästgårds-Fjöset.

Hallen, Kall, Ocke och Edsåsdalen har också lokala utställningar. Konstintresserade har således ett massivt utbud att välja ur under denna Konstens vecka i Västjämtland. Kom ihåg bara att öppettider och -datum varierar från plats till plats.

Mer läsning

Annons