Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörda samer: Det här är en fråga för länsstyrelsen

Svenska Samernas Riksförbund, SSR, kritiserar länsstyrelsen i Jämtlands läns uttalanden som rör den finsk-ryska vargen.

Annons

– Många av våra medlemmar har reagerat och blivit upprörda, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist.

I gårdagens LT går det bland annat att läsa att Jiingevaerie sameby har lämnat in en anmälan om skyddsjakt på den vargtik som nu med säkerställd DNA-analys återvänt till länet efter att ha flyttats söderut.

Det uttalandet som fått SSR att reagera är det svar som ställs på frågan: Vad är alternativet till att flytta vargen ytterligare en gång om den orsakar mer problem för rennäringen? Där svarar länsstyrelsens naturvårdshandläggare Johan Nyqvist:

"Det är en nationell och politisk fråga."

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR anser att länsstyrelsen skjuter ifrån sig frågan och att det ligger på deras bord eftersom det är en enskild sameby där varje fall måste provas av länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

– Ett beslut i aktuellt ärende kan således aldrig vara politiskt, säger hon.

SSR anser också att länsstyrelsens uttalande om att "renen är det djur som är mest van vid rovdjursangrepp" är förvånande och menar att det är irrelevant i frågan.

– För mig handlar det om att man ska fatta ett beslut i ett enskilt ärende och inte komma med värderingar, säger Jenny Wik Karlsson

Länstidningen har varit i kontakt med Johan Nyqvist som bemöter kritiken.

– Eftersom länsstyrelsens och Naturvårdsverkets uppgift är att förverkliga regering och riksdags politiska beslut så är frågan om ärendet med den finsk-ryska vargen i allra högsta grad en nationell fråga. Den genetiskt viktiga vargen är därför av nationellt och politiskt intresse. Men det är helt korrekt att det är länsstyrelsen och Naturvårdsverket som fattar beslutet, säger han

Han försvarar sin kommentar om att renen är det djur som är mest van vid rovdjursangrepp.

– Renars beteende i förhållande till predatorer är i allra högsta grad relevant i ett skyddsjaktsärende när man ska bedöma vilka skador som uppstått vid ett angrepp. Skador av till exempel stress måste därför bedömas utifrån vad som är normalt för djuret i fråga, säger han.