Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörda över Sporthotellet 2 ”Vår utsikt blir förstörd ...”

Grannar, sakägare och bybor, alla är upprörda över planen som tillåter att Åres berömda landmärke, det vackra Sporthotellet, byggs in på två sidor av ett modernt, fem våningar högt lägenhetskomplex, Sporthotellet 2. Men Åre kommuns stadsarkitekt Björn Reuterswärd försvarar planen: man äger inte utsikten, menar han.

Annons

Det anrika Sporthotellet väcker starka känslor i Åre, alla älskar det och glädjen var stor när det såldes till en ny ägare, som lagom till Åre-VM 2007 återställde det till sin forna prakt.

Vad som kanske inte alla minns var att det också fanns ett villkor med i bilden för att den nya ägaren Norman och Partner verkligen skulle köpa byggnaden och genomföra den totalrenovering som ingen annan velat kosta på innan dess, varken stat, kommun eller någon annan.

Allra minst förre ägaren Sune Malmström, som helst ville riva ner hela alltet.

Villkoret var att nya ägaren skulle få bygga Sporthotellet 2, vars detaljplan nu är på väg genom det kommunala maskineriet.

Det har varit en gnisslig väg genom samråds- och utställningsfas med mycket kritiska synpunkter från grannar och sakägare. Stadsarkitekt Björn Reuterswärd har skrivit ett utlåtande där han sammanställt och svarat på synpunkterna.

I dag ska ärendet upp i Åres miljö- bygg- och räddningsnämnd, som ska ta ställning till om planen ska godkännas.

Bland de mest kritiska är ägarna till Mitt i Åre III, som ligger ovanför det planerade bygget. Som många andra tycker de huset, på totalt fem våningar varav två i sluttningsplan, blir för högt och förstör utsikten. De gillar inte heller att det placeras tvärs mot Årevägen i stället för jäms med gatan.

Reuterswärds svar är att man inte ”äger utsikten”.

”I en tätortsmiljö som Åre samhälle måste man alltid räkna med att förändringar kan inträffa”, skriver han.

Placeringen, tvärs för Årevägen är en återspegling mot gamla tider då en ladugård låg på samma sätt, hävdar Reuterswärd.

Till de som anser att Sporthotellets silhuett skyms och förstörs av det nya bygget påpekar han att nu gällande plan medger att Sporthotellet rivs helt och hållet och en stor sammanhängande byggnad uppförs. I det nya planförslaget finns däremot en varsamhetsbestämmelse som skyddar hotellet, menar Reuterswärd.

Flera sakägare tar upp den allmänt bedrövliga parkerings- och trafiksituationen som bara kan förvärras av det nya bygget. Reuterswärds svar är att Årevägen inte omfattas av planen och den frågan måste tas upp i ett större sammanhang.

Sporthotellet 2 är för övrigt inte det enda planerade storbygget i området. Tvärs över gatan är den så kallade Isbergsplanen redan beslutad. Ambitionen hos båda är att sätta spaden i jorden i vår för att samordna störningarna.

Om nämnden godkänner planen i dag kommer den att gå vidare till kommunstyrelsen för beslut.