Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprörda känslor om nya styret i Berg

Det nya styret i Bergs kommun rör upp känslor. Moderaterna är besvikna på Miljöpartiet för att de valde att styra med Socialdemokraterna.
– De har skött förhandlingarna dåligt, säger Elise Ryder Wikén (M).

I tisdags blev det klart att Socialdemokraterna fortsätter att styra i Bergs kommun. Skillnaden från tidigare mandatperiod blir att det nu blir med Miljöpartiet som samarbetspartner. Det gillas inte av oppositionsrådet Elise Ryder Wikén (M).

– Det vi är mest kritiska mot är att det blir ett svagt styre, det är ingen majoritet. Sedan är vi också besvikna över hur Miljöpartiet har skött förhandlingarna. De gjorde en kovändning sista dagarna, vi hade ingen kommunikation, säger hon.

Hade ni kommit långt i förhandlingarna?

– Vi var beredda att gå ut med ett pressmeddelande tillsammans med Centerpartiet. Sedan kom förmodligen Socialdemokraterna med ett väldigt saltat erbjudande till Miljöpartiet. Jag har förståelse för valet man gör, men det är sättet i förhandlingarna som jag är väldigt besviken över.

Alf Lundin från Miljöpartiet tycker att kritiken från Elise Ryder Wikén är missriktad.

– Vi hade målet att bilda majoritet med Moderaterna och Centerpartiet. Där krävdes naturligtvis Miljöpartiets deltagande. Kritiken att vi har varit dåliga förhandlare får stå för Moderaterna. För oss var innehållet i förhandlingen det viktiga.

Att Miljöpartiet till slut valde att samarbeta med Socialdemokraterna berodde enligt Alf Lundin främst på att responsen från Centerpartiet var dålig.

– Moderaterna var väldigt bra att förhandla med. Centern hade inte så mycket önskan om vårt deltagande, de ville att vi skulle vara med och bilda majoritet, men inte ha inflytande.

Elise Ryder Wikén tycker att Bergs kommun nu får ett svagt styre – vad säger du om det?

– Det är hennes tolkning, det får framtiden utvisa. Är man ute efter ett starkt styre är det väl inte demokrati längre. En stark majoritet är önskvärd. Det finns inte här. Nu vill vi bygga ett starkt minoritetsstyre med Socialdemokraterna. Får vi dessutom en stark opposition blir det en bra kombination. Då måste man vara på tårna från båda håll.