Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmaningen: "Gör om och gör rätt"

Politikerna accepterar inte sänkta ambitioner i skolan i Strömsunds kommun.

– Alla barn ska ges samma förutsättningar, säger Lena Johansson (S).

Kommunens tjänstemän har gått igenom skolans pengar och resurser inför nästa budgetår och flaggar för att skolan måste sänka ambitionsnivåerna. Resurserna räcker inte till och risken är att eleverna inte kommer att nå målen, att elever inte kommer att få tillräckligt med hjälp och att nyanländas möjlighet att få godkända betyg kan komma att minska.

Men politikerna ställer inte upp på det resonemanget.

– Vi väldigt tydliga med att alla barn ska ges förutsättningar att nå sina mål, säger barn-, kultur- och fritidsnämndens ordförande, Lena Johansson (S).

– Vi måste hitta lösningar och då måste man titta om det finns möjligheter att omfördela resurser från något håll.

Tjänstemännen får gräva vidare med uppmaningen: "Gör om - gör rätt".

– Om det mot förmodan inte finns möjligheter att omfördela resurser får de lyfta frågan till politiken igen.

Strömsunds kommun har annars varit ett sorgebarn i länet vad gäller uppnådda mål i skolan.

– Från 2007 till 2010 sjönk resultaten anmärkningsvärt mycket i vår kommun. Vi låg nästan sist i rankingen Öppna jämförelser. Plötsligt såg vi hur resultaten förbättrades oerhört markant vid vårterminens slut och nu är vi över riksgenomsnittet och där ska vi vara, säger Lena Johansson.

– Det är många faktorer som gjorde att resultatet blev bra i våras. En av faktorerna, bland många, är att det är slut på oron om skolnedläggelse.

Klart är att ingen skola i kommunen ska läggas ner eller slås ihop med någon annan för att frigöra resurser inom de närmaste åren.

– Vi tog beslut 2010 om att inga skolor ska läggas ner före 2015 om inte föräldrar själva har några önskemål om det.