Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmanar oss att cykla, gå eller ta bussen

Just nu anordnas Trafikantveckan i stora delar av Europa.
I länet pågår aktiviteter och utställningar i helgen.
Fredagen var en stor seminariedag med klimatet i fokus.

Som en del av upplysningskampanjen Trafikantveckan, som pågår i Östersund, anordnades ett seminarium under fredagen.

Under seminariet "Framtiden börjar nu" fanns föreläsare inbjudna som talade om klimatfrågor i valdebatten, fossilbränslen, hållbart pensionssparande och gröna obligationer.

Andreas Gyllenhammar, Jämtlands egna Al Gore, tog upp aktuella trender i klimatarbetet och vad forskarna i världen fokuserar på för tillfället.

– Havsnivån är en av de viktigaste frågorna. Hur stor höjningen kommer att bli är extremt viktigt för många människor, sade han som förklaring till det stora intresset.

Andra frågor som forskarvärlden fokuserar på är varför isarna försvinner, vattentillgången och förändringar i atmosfären. Forskarna skulle också vilja förklara varför klimatförändringarna kan leda till kallare klimat lokalt.

Det har varit en fin sommar i hela landet med många rekord, även i länet, något som oftast rapporteras som positivt. Isen på Storsjön släppte rekordtidigt i år och solrekord har satts på Frösön och i Storlien. Något som också ökat är antalet uppmätta blixtar och Andreas Gyllenhammar talade om att forskarvärlden var överens om att antalen blixtar ökade med tio procent för varje grad temperaturen ökade.

Övergången till hållbar energi tyckte han går fort i Sverige. När det gäller vindkraft står vi bara för 2 procent av den totala energin som framställs men omvandlat till antalet personer så producerar vi mest i världen.

Några tips om lokalt klimatarbete hanns också med. Trenden går nu "delandets ekonomi", att människor inte köper varor utan fokuserar på effekten som en vara skapar.

– I stället för att köpa en borrmaskin så är det smart att låna en i stället. Du är ju egentligen inte i behov av maskinen, det du vill ha är effekten av maskinen, det vill säga hålet som borrmaskinen gör.

Vi återvinner och lånar mer av varandra, allt ifrån verktyg, bilar och kläder.

– Det enda som vi inte är bekväma med att låna ut är barn och underkläder, sade Andreas Gyllenhammar.

För företagare är, enligt Andreas Gyllenhammar, lönsamhet och tillväxt den centrala frågan i klimatarbetet.

– Ett företag måste se en ekonomisk tillväxt i klimatarbetet för att det ska ses som hållbart för företagets framtid.