Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmanade åldring kissa på sig – får behålla jobbet

En kvinna som bor på ett äldreboende i Östersund fick inte gå på toaletten för personalen utan uppmanades att kissa i sin blöja.

Efter en tids omplacering är nu personalen tillbaka och jobbar på samma avdelning.

Annons

Det är inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som granskat hur en boende på ett äldreboende behandlats av tre i personalen.

I september så hade en boende på ett äldreboende i Östersund gångträning. Under träningen ville åldringen avbryta för att gå på toaletten.

Då sa personalen att den boende inte fick gå på toaletten och i stället skulle kissa på sig i sitt inkontinensskydd.

De tre anställda har också hotat den boende med att denne inte skulle få följa med på ett kalas om denne inte gångtränade ordentligt.

Personalen får hård kritik i Ivos beslut. Inspektören som gjort utredningen skriver:

"Händelsen med tillhörande utredning visar på att den enskilde har blivit utsatt för ett allvarligt missförhållande genom ett ovärdigt och kränkande bemötande..."

Efter händelsen så omplacerades de tre i personalen tillfälligt. Men efter att ha bett kvinnan om ursäkt så har de tre fått återgå till sina jobb på kvinnans avdelning.

Trots att liknande händelser inträffat på samma boende tidigare så nöjer sig Ivo med äldreboendets åtgärder.

"Händelsen har uppmärksammats på enheten och nödvändiga åtgärder har vidtagits både individuellt och för respektive berörd personal samt generellt för att förhindra att liknande händelser ska upprepas", skriver inspektören.