Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppladning för första laddstationen i Härjedalen

Om några veckor ska det gå att ladda elbilar i Härjedalen. Första laddstationen kommer att placeras vid ICA i Sveg.

Elbolaget Fyrfasen och de lokala ICA-handlarna i Sveg och Ånge har kommit överens om att sätta upp laddstationer för elbilar vid de två butikerna. För Svegs del kommer laddstolpen om två veckor.

– Det tar väl en stund innan vi monterat upp den också men om några veckor ska allt vara klart, berättar Mikael Råstedt som har ansvaret för laddstationsplaceringarna hos Fyrfasen.

Fyrfasen kommer med stationerna i Sveg och Ånge att fördubbla sitt antal.

– Vi har två stationer längs det som kallas för Green Highway mellan Sundsvall och Trondheim, de laddstationerna finns i Borgsjö och Bräcke. I Norge har de kommit mycket längre än oss när det gäller elbilsanvändande, säger Råstedt.

Om marknaden med elbilar växer finns det planer på att sätta upp laddstationer även i Härjedalens skidorter.

– Härjedalen har ju tidigare varit ett svart hål när det gäller möjligheten att ladda elbilar. Tyvärr finns det inte laddstationer i Dalarna så att ta den vägen för turisterna är omöjligt i nuläget.

Att åka elbil till Östersund kommer däremot att vara fullt möjligt för härjedalingarna eftersom det finns en laddstation i Åsarna.

– De elbilar vi har i Sverige tar sig väl 15-20 mil per laddning men utvecklingen går stadigt framåt, säger Mikael Råstedt som tror att den låga milkostnaden lockar.

– Inledningsvis låter vi kunderna ladda sina bilar gratis. Den laddstation vi sätter upp kommer att kunna ta två bilar åt gången, säger Mikael Råstedt.