Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upphandla lokalt

EU-parlamentet har beslutat att man kan ställa olika kvalitets- och miljökrav utöver ekonomiska krav vid offentligupphandling. Nu är det dags att Jämtlands kommuner ställer krav i sina upphandlingar.

Jag anser att maten i kommuners verksamhet i första hand ska vara upphandlad så att animalieprodukter kommer från djur som är uppfödda enligt den djurskyddslag vi har utan slentrianmässig antibiotikaanvändning och med utrymme för friskare naturligt beteende. Fisk bör i första hand vara så närfiskad som möjligt för kvalité och minskade transporter. Frukt och grönsaker ska i första hand komma från odlingar nära oss. Grönsaker kan följa årstidsvariationen och då även ha en anknytning till kulturarv och lokala traditioner.

Jag anser att närproducerade svenska livsmedel gör skillnad i vardagen.

Jag vill trycka på följande punkter

# De råvaror som upphandlas till kommunal verksamhet skall vara producerade i enlighet med miljöstyrningsrådet särskilda krav avseende djurhållning, miljöhänsyn och hälsa.

# Kosten i kommunens verksamheter planeras efter årstid för att möjliggöra högre grad av färska och närproducerade livsmedel.

# Att samordningsfunktionen utvecklas för att nå dessa mål och underlätta dialogen mellan kommunens verksamheter och de lokala producenterna.

Niclas Höglund (C), Aspås, Kandidat till kommunfullmäktige i Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel