Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgång för flyget

Härjedalen Sveg Airport firar med tårta. Anledningen är att resandet med flyg varit stort under 2013 och den magiska passagerargränsen 6 000 resande har nåtts.

Annons

Antalet flygresenärer till och från Härjedalen ökar. Innevarande år blir ett superår och den här veckan räknades den 6 000:e passageraren in på flygplatsen i Sveg, en siffra som inte har nåtts de senaste tio åren.

– Vi firar det med tårta under någon dag, berättar flygplatschefen Jan Hill som är mycket glad över att flyget används som ett resealternativ i så pass stor utsträckning.

Tendensen har varit uppåtgående en tid och det ser ut att vara bra snurr även i fortsättningen.

– Jul- och nyårshelgen är så välbokad att även en extra avgång har lagts in. Vi kan även se att våren är mer uppbokat än normalt, någon avgång i april är redan fullbelagd, berättar stationschefen Anneli Gustafsson.

Det är många olika anledningar som ligger bakom att resandet med flyg ökar.

– Låga biljettpriser samt att företagen i Härjedalen väljer flyg i större utsträckning är en är kanske de största, säger Gustafsson som även räknar in en hel del turisttrafik främst till Funäsdalsområdet.

– Sen är det många som arbetspendlar också, flikar Jan Hill in.

Inte ens under 2010, när ett antal charterplan landade i Sveg, nåddes årets gränsen på 6 000 passagerare.

– Lofsdalen hade en drive med charter från Danmark det året och de turerna var fullsatta, minns Anneli Gustafsson som hoppas på att liknande initiativ tas även i framtiden för att passagerartrafiken ska kunna öka ännu mer.

– Det är lite svårt för turistdestinationerna att marknadsföra flyget som ett alternativ i någon större utsträckning med hjälp av de ordinarie turerna eftersom vårt plan bara har 19 platser. Det krävs nog andra lösningar, menar hon.