Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppfyll löftet om förlängd skolplikt

Under alla de år jag har gått på universitet har jag känt mig som en inkräktare. Jag var den första i min familj som gick vidare till en högre utbildning direkt efter gymnasiet.

Redan som barn hörde jag mina äldre släktingar prata om högre utbildning. De upplevde det som någonting negativt att man måste gå på universitetet för att exempelvis bli tjänsteman. Att äldre släktingar slutade skolan när de var tretton och började jobba direkt, sågs inte som något dåligt utan mer som ett tecken på god arbetsmoral och en vilja att bidra i samhället.

Idag är det fortfarande dubbelt så vanligt att de som har högskoleutbildade föräldrar går vidare till högre studier än de vars föräldrar har gymnasieutbildning som längst. Eller om man ser det från andra hållet. Om dina föräldrar inte har en högre utbildning är det väldigt troligt att du aldrig kommer att gå på universitet.

Hur kan det vara så här i Sverige 2016?

Vad har dina föräldrar för utbildning och vad jobbar de med? Det är en vanlig fråga som jag ställer till nya människor jag möter. Folk blir oftast lite paffa. Men allt som oftast så berättar de. Jag frågar eftersom jag vill veta vad de har för klasstillhörighet.

Folk blir förvånade över frågan, eftersom klass inte diskuteras längre. En av orsakerna kan vara att vi är ett av de länder i världen som har minst klasskillnader. En annan kan vara att det är så smärtsamt. Det är förfärligt att unga från arbetarhem, fortfarande 2016, ska känna sig tveksamma till att skaffa sig en utbildning för att de inte har stöd hemifrån. Eller att de slösar bort sin tid. Vilket de inte gör.

Det är bra för samhället att människor utbildar sig. Hälften av den ekonomiska tillväxten 2001-2010 har skett tack vare den ökade andelen högutbildade anställda, enligt en forskningsrapport från Entreprenörskapsforum.

Men det är också bra för individen. Man växer som människa, lär känna sig själv bättre och får vänner för livet.

Regeringen har aviserat att de vill göra något åt snedrekryteringen. Det är bra. Men det är ett förslag som fattas: att förlänga skolplikten. Det skulle visa att Sverige är en nation som tar utbildning på allvar. Det är också troligare att ungdomar med längre studievana frivilligt går vidare till högre studier.

Ett land som säger sig bry sig om medborgarnas välfärd borde inte låta ungdomar sluta skolan innan de är myndiga. Vi släpper i väg 16-åringar från grundskolan och påstår att de inte behöver mer utbildning.

Socialdemokraterna pratade om att göra de två första åren på gymnasiet obligatoriska före valet. Var tog den reformen vägen? Sverige väntar.