Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppförsbacke för Jämtkraft om Långforsen

När första processen med Långforsen tas upp i mark- och miljödomstolen i Östersund på fredagen har Jämtkraft flera myndigheter emot sig.

Målet handlar om att Kammarkollegiet vill dra in tillståndet för Långforsens kraftstation, på begäran av Älvräddarna. Jämtkraft vill däremot renovera anläggningen.

Det blir domstolsförhandling under förmiddagen och syn av domstolen på plats vid Långforsen efter lunch. Kammarkollegiet är lokomotiv och drar andra myndigheter efter sig i frågan om tillståndet ska dras in eller inte.

– Dom som har yttrat sig är andra sektormyndigheter; Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, länsstyrelsen och dessa håller med Kammarkollegiet. Alla är eniga mot Jämtkraft, säger Göran Simonsson som är domare i målet.

Han räknar med att domstolen redan under fredagen betar av Kammarkollegiets grunder för att återkalla tillståndet.

Det handlar bland annat om:

• Nedre Långan utgör riksintresse enligt miljöbalken och det råder förbud mot vattenkraft i älven.

• Kraftstationen har inte varit i drift sedan 2009. Dammen är delvis raserad och det har lett till ett nytt naturtillstånd som delvis gör det möjligt för fisk att vandra.

• Den aktuella sträckan är skyddad enligt bestämmelser om Natura 2000. Gynnsam bevarandestatus kan behållas långsiktigt genom bland annat fria vandringsvägar.