Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdrag: Att rädda Östersunds bluesfestival

/

Förra året var ett dystert år för Östersunds bluesfestival, men nu ska de blå tonerna räddas med hjälp av en vårkonsert.

– Vi hoppas på fullsatt, säger Börje Hall.

Annons

Bluesfestivalen hänger på en skör tråd, det är osäkert om det blir några fler festivaler i framtiden. I fjol svek publiken och arrangörerna gjorde en förlust på cirka 90 000 kronor.

– Det är sanslöst mycket pengar. Ingen av oss är ute i vinstsyfte, men det måste åtminstone gå ihop. Annars är det inte lönt att fortsätta kämpa, sa festivalgeneralen Tommy Höijd till LT i januari i år.

Men hoppet är inte ute ännu. Den 10 april arrangerar Östersunds bluesförening en stödkonsert för bluesfestivalen på Storsjöteaterns studioscen.

– När vi för en månad sedan fick höra hur illa det låg till har vi jobbat intensivt för att stödja festivalen, säger Börje Hall, som är ledamot i bluesföreningen som 2008 skildes från festivalen och numera står på helt egna ben.

Inför vårkonserten har OSD lovat att bidra med gratis lokal och ljudanläggning. Fem lokala band ställer upp och spelar gratis: Sannetorp Bluesband, Tom & The Bluestouch, Micke Mojo Band, Bottleneck John's Delta Trio och Berit Svenningson band.

– Jag tror inte att de här banden har stått på samma scen under en kväll tidigare. Det kommer att bli en kanonkväll, säger Börje Hall, som hoppas att inträdesbiljetterna på 200 kronor styck ska ge ett skapligt klirr i kassan för festivalens räkning. Blir konserten slutsåld innebär det ett tillskott på cirka 30 000 kronor, men man letar även fler sponsorer.

Börje Hall tror trots allt på en framtid för Bluesfestivalen.

– Ja, jag tror på en fortlevnad, den har pågått i tio år och är mycket uppskattad för sin höga kvalitet. Men Tommy Höijd får ta sig en funderare över dess omfattning och affischnamn, säger han.

– Ska festivalen pågå under två kvällar? Man har bokat stora namn, men många kanske inte har varit tillräckligt etablerade i Sverige.

Till skillnad mot många andra, som önskar att festivalen ska flytta ner till Östersunds centrum igen, vill Börje Hall behålla konceptet med allt under ett och samma tak på Folkets hus.

– Jag håller på det, inte minst för det jämtländska lynniga vädrets skull. Det fanns inte heller någon garanti för att publiken kom in på de olika ställena på stan, poängterar han.

Mer läsning

Annons