Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppdateringar med komplikationer

Var finns den perfekta julen? På Facebook, så klart. I höst är det premiär för Marcus Källströms pjäs "Jultid i nutid" på Hotell Östjämten.

"Hur snabbt går det att pynta ett hem? Eller riva ner?" "Jultid i nutid" utspelar sig hos Gunnel och Göran, ett medelålders par med utflugen dotter som för första gången ska fira jul själva. De som alltid haft så mysiga jular tillsammans, hur blir det nu? Tystnaden lägger sig över hemmet. Göran flyr in i dumburken. Gunnel försöker desperat hålla uppe fasaden på Facebook.

– Vad händer med deras jultraditioner och för vem har traditionerna funnits egentligen? Gunnels uppdateringar på Facebook medför snart komplikationer, säger Kiki Korths-Aspegren, som spelar Gunnel.

Anders Hedén gör rollen som Göran. Han och Kiki vill inte kalla pjäsen för en fars, även om den helt klart har farsliknande drag.

– Den är väldigt rolig i alla fall, det är absolut en komedi. Jag tror att många kommer att känna igen sig, inflikar Anders Hedén, som inte tvekade när han fick frågan om att möta Kiki på scenen.

– Vi har samarbetat flera gånger sedan mitten av 1990-talet, det känns jättekul att få göra det igen!

Handlingen i "Jultid i nutid" utspelar sig under ett dygn och drivs framåt statusuppdateringarna som skådespelarna läser högt på scenen. Bakom manuset står revymakaren, författaren och skådespelaren Marcus Källström, från Kälarne. I vintras deltog han i tävlingen "Ny text", ett samarbete mellan Riksteatern, frigrupper och teaterföreningar ute i landet med syfte om att hitta nya röster som skriver för scenen. Regissören Martin Johansson från Jämtlands Kulturkompani, kände direkt att han ville sätta upp pjäsen.

– Texten är väldigt smart och komprimerad. Ett klassiskt drama i ny tappning, säger han och tillägger att Jämtlands Kulturkompani drivs av att berätta historier från länet och helst också vill jobba med personer som bor här eller har kopplingar hit.

– Jag kan inte tänka mig några skådespelare som är bättre lämpade än Kiki och Anders.

Den 22 november är det premiär på Hotell Östjämten i Kälarne. Sedan är tanken att de ska åka på turné.

– Hur många stopp det blir beror på hur många som vill ha den, förhoppningsvis många. Jag tänker mig att den kan spelas både i bygdegårdar och på julfester, säger Martin Johansson.

Publiken kommer också att få en extra krydda. Efter föreställningen bjuder Anders Hedén och Kiki Korths-Aspegren på musik.