Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upp till bevis

Trots att en eventuell valseger ligger fem månader fram i tiden är Mona Sahlin redan historisk.

Sahlin går till val med den uttalade ambitionen att bilda en rödgrön koalitionsregering. Dörren till mitten är stängd, nu är det V och MP som gäller. En anpassning till den nya tidens förhållanden, med en socialdemokrati utan chans till egen majoritet och ett miljöparti som aldrig skulle acceptera något annat än ministerposter. Visst, men för sossar som är vana att höra sin partiordförande självsäkert säga att han söker väljarnas förtroende för en S-regering har de senaste åren varit en omvälvande resa. Sahlin förtjänar beröm för denna omläggning, av den enkla anledningen att det inte finns något vettigt alternativ.

Tre splittrade oppositionspartier mot en borgerlighet som sover skavfötters och som hade tagit varje chans att raljera över oenigheten – det hade blivit en olidlig valrörelse!

Nu ska makten delas, men innan man kan börja fundera på taburetterna behövs en trovärdig budget. Om en vecka ska de rödgrönas budgetalternativ presenteras och det är inte en dag för sent.

Mona Sahlin har närmast satt sin heder i pant på den här budgeten. Mången gång har S-ledaren fått passa på journalisters frågor om politikens utformning och hänvisa till den tredje maj. Det är dagen då det rödgröna projektet ska förlösas. Då måste politiken vara på plats.KO

foto: scanpix