Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uno Nygren

/

Arkitekten Uno Nygren, Teg, Umeå, har avlidit i en ålder av 84 år. Närmast anhöriga är hustrun Eris, döttrarna Elisabeth, Pia och sonen Björn med familjer.

Annons

Uno Nygren var fram till en kort tid före sin död verksam som arkitekt. Han har ritat hus i 57 år och ingen annan i hans yrke i Västerbotten lär kunna se tillbaka på en så omfattande produktion. I Umeåområdet har han ritat ett par hundra byggnader, främst hyreshus och villor. Han har arbetat som arkitekt i Stockholm, Östersund, Skellefteå och Umeå och som biträdande länsarkitekt i Västerbotten i 25 år.

Uno föddes på Teg den 18 mars 1925, son till snickaren Harald Nygren och hans hustru Nanny, och med tre syskon. Efter studentexamen i Umeå fortsatte studierna i Stockholm där han tog sin arkitektexamen 1952, året innan hade han gift sig med Eris, även hon från Umeå.

Efter anställning i Östersund blev Uno vid 37 års ålder biträdande länsarkitekt i Umeå. Några år senare ville han starta eget företag men övertalades att bli kvar på halvtid vid länsstyrelsen fram till pensioneringen. Den andra tiden ägnade han åt det egna arkitektkontoret som han kom att driva i 40 år.

Bland de större projekt som Uno ritat kan nämnas byggnader för Länsförsäkringar, Volvo, Lantmännen, Båtmuseet och utbyggnad av Länsmuseet i Umeå. Han var ingen vän av höga hus och försökte konsekvent anpassa byggnaderna till terrängen, de skulle också ha harmoniska proportioner. Inga hus bör ha en baksida, menade han.

Som arkitekt gjorde han sig också känd för sina praktiska och ekonomiskt genomtänkta lösningar. Man sa också att hans ritningar var så exakta att det inte behövdes några korrigeringar när de nådde verklighetens byggarbetsplats. Skickligheten var inte något som han ville yvas över, tvärtom hade han en mycket anspråkslös framtoning.

Med sin långa praktiska erfarenhetoch av plan- och bygglagsbestämmelser kom Uno att bistå många uppdragsgivare och även andra som känt sig orättvist behandlade av olika tillståndsgivande myndigheter. Det fanns något av en advokatsjäl hos honom och som väcktes till liv när han vädrade maktmissbruk. Han kunde lägga ned mycken obetald tid för att hjälpa en klagande med fakta och argument i ett besvärsärende och där den klagande oftast fick rätt.

Den medfödda hjälpsamheten, öppenheten och positiva livssynen i att alltid försöka finna lösningar, gärna med lite roliga kommentarer, allt detta gav honom många vänner.

Förutom uppdragen, familjen och de fyra barnbarnen i närheten var golfen hans stora passion sommartid. Är man inte tidigare tävlingsmänniska verkar golfsporten göra en till det. Uno var av naturen en lågmäld person men han gladdes hörbart när han hade sina framgångar bland seniorerna på Norrmjölebanan.

Mer läsning

Annons