Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unkna tankar om låga löner

Fler svenskar borde arbeta för lägsta avtalad lön, tycker Almega. I en rapport som presenterades i Almedalen varnade tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation för att höja de lägsta lönerna. Att arbetslösheten skulle minska om löneskillnaderna var större är ingen ny tanke. Det är en tes som bland annat Centerpartiet, Folkpartiet och Svenskt Näringsliv driver sedan länge. I debatten brukar de tala om "höga trösklar" till arbetsmarknaden.

Men faktum är att det inte finns något stöd i vare sig internationell eller svensk forskning för att höjda lägstalöner skulle öka arbetslösheten. Det finns studier som visar att vissa direkt berörda individer kan bli av med jobben på kort sikt, men inte att arbetslösheten i hela samhället skulle stiga. Almega framställer det som något negativt att bara 3 procent av de anställda i Sverige har lägsta avtalade lön, mot 17 procent i hela EU. Men forskningen visar att de nordiska länderna, som alla har relativt sett höga lägstalöner, också utmärker sig genom att ha en hög produktivitet.

I grunden handlar det om vilket samhälle vi vill ha. Det finns en internationell term för den grupp människor som inte kan leva på sin arbetsinkomst i dag. De kallas "working poor", arbetande fattiga. I Sverige växer den gruppen, trots att vi har en regering som ständigt upprepar att det ska löna sig att arbeta.

"Det är vanligt folk som får sänkt skatt", säger Fredrik Reinfeldt om jobbskatteavdragen, trots att en fjärdedel av skattesänkningarna har landat i den rikaste tiondelens plånböcker medan den fattigaste tiondelen har fått nöja sig med en hundradel.

Bland ensamstående föräldrar som jobbar har andelen som ligger under fattigdomsgränsen fördubblats på nio år. Det är fem gånger vanligare att personer med utländsk bakgrund inte kan försörja sig på sitt arbete, än de som har svensk bakgrund. Där har vi förlorarna i en politik som går ut på att "öka lönespridningen".

I vintras skrev 75 amerikanska nationalekonomer, varav 7 nobelpristagare, ett öppet brev där de argumenterade för höjda lägstalöner i USA. Kören av expertröster som säger att jämlikhet är en framgångsformel växer.

Almega vill i stället ha större löneskillnader. Det känns som en unken och omodern tanke.