Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Universitetet stäms för diskriminering av man

100 000 kronor - så mycket anser DO att den manlige lektorn ska ha för att ha könsdiskriminerats.

Annons

En manlig anställd vid Mittuniversitetet fick inte möjligheten att söka meriteringsstöd eftersom bara kvinnliga docenter informerades. Mannen kände sig diskriminerad och nu yrkar diskrimineringsombudsmannen på att staten ger honom 100 000 kronor i ersättning.

"Mittuniversitetet har härigenom missgynnat NN genom att behandla honom sämre än någon annan behandlas i en jämförbar situation. Missgynnandet har samband med att NN är man", noterar DO i en ansökan om stämning till staten, Arbetsgivarverket.

"Genom att Mittuniversitetet har uteslutit män från att söka och komma ifråga för att tilldelas meriteringsstödet har universitetet missgynnat NN av skäl som har samband med kön, dvs. universitetet har utsatt honom för direkt diskriminering"

Det var förra året som Mittuniversitetet, via e-post, utlyste möjligheten att söka en viss pott forskningsmedel. Informationen gick ut enbart till kvinnor, vilket fick en manligt anställd att kontakta DO. Mannen anser att han har gått miste om en möjlighet att söka forskningsmedel, och i förlängningen att hans möjligheter till befordran.