Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt skolmuseum läggs ner

Annons

Skolmuseet i Brunflo läggs ner! Därmed sker ett kulturmord som saknar motstycke i vårt län. I det gamla skolhuset, som i sig är ett stort museiföremål, har skolmuseet varit inrymt. Skolhuset byggdes och togs i bruk 1865 och det blev skolmuseum som invigdes 1995. Eftersom skolhuset byggdes helt ideellt av sockenbor med egna verktyg och flera av dem vandrade miltals till skolbygget samt sov utomhus på nätterna får väl skolhuset och skolmuseet anses vara unikt i sitt slag.

Jag vill även påstå att det är av riksintresse att det bevaras eftersom det mig veterligt inte finns något liknande i landet.

Att ersätta detta unika skolmuseum med en vrå på hembygdsgården samt ett förråd i en gammal lada där museiföremålen far illa, ter sig för mig otroligt. Men kommunstyrelsen och styrelsen för Brunflo hembygdsförening vill inte förstå det kulturvärde skolmuseet har. Nu hoppas jag man tar sitt förnuft till fånga och låter skolhuset och skolmuseet med innehåll bevaras i evärdlig tid.

Bror Halvarsson, infödd f.d. Brunflobo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel