Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt asylprojekt tar form i Åre kommun

Asylsökande ska få en möjlighet att introduceras i det svenska språket redan i asylprocessen. Det är syftet med ett unikt projekt som nu lett till att närmare 800 personer kan få lära sig svenska av frivilliga volontärer i Åre kommun.

I Åre kommun bor cirka 1000 asylsökande och som asylsökande får du inte börja din SFI-utbildning förrän du fått din asyl godkänd och blivit kommunplacerad. Därför startades för ungefär en månad sedan ett projekt, Sprint-projektet, som går ut på att de asylsökande ska introduceras i det svenska språket redan i asylprocessen.

– De får börja lära sig svenska tidigare och det går inte att förstå när man hör dem att det bara gått en månad sedan de började, säger Britt Hedberg, ordförande i Socialdemokraterna i Åre, som är sponsor och positiva till projektet.

De asylsökande har fått två lärare som hittills genomfört ett par lektioner. Samtidigt som de ger lektioner så utbildar de också vissa asylsökande som är bra på engelska till att själva kunna vara lärare i sin egen språkgrupp.

– Vissa asylsökande som är duktiga på engelska har blivit utvalda till att själva få lära sig att undervisa andra asylsökande. De tar med sig undervisningen på sina boenden i Kall och Continetal Inn. Hela projektet sparar mycket pengar åt staten, säger Britt Hedberg.

Materialet till undervisningen är framtaget av Marie Rödemark, fransklärare och läromedelsförfattare, som tillsammans med Per Holmlöf, lärare för lärargruppen, arbetat fram idén. Vuxenskolan och Röda korset är huvudmän för projektet och administrerar allt.

Socialdemokraterna i Åre visade sin uppskattning för projektet genom att de under torsdagen skänkte 10 000 kronor till Sprint-projektet och dess aktiviteter.

– Det ska gå till datorer till lärarna, säger Britt Hedberg.

Tanken är att det inom kort kommer att vara 20-30 grupper på 20-30 asylsökande som är i gång och lär sig svenska.

– Undervisningen är frivillig förstås, de bestämmer själva. Ju fler grupper man får i gång desto fler blir det ju.

Läs mer om integration i Åre:

Integration på hästryggen i Åre: "Kommer definitivt att göra det flera gånger"

Nu har asylskolan på Continental Inn startat

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android