Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unika värden bortslumpade

Fram till 1993 ägde svenska folket enligt minerallagen hälften av alla mineraler i backen, den så kallade kronoandelen. Gruvnäringen, vid den tiden till största delen svenskägd, fick i varje fall förhandla med staten om kravet på denna andel. 1993 ändrades minerallagen så att statens krav minskades till 0,05 promille eller en tvåtusendel av värdet på malmen. En i dagens läge löjligt låg summa för att få bryta malm i Sverige.

Tanken var att skapa arbetstillfällen och att gynna svenska företag. Företag som betalar skatt i Sverige. För tjugo år sedan när minerallagen ändrades såg inte politikerna dagens globalisering framför sig. I dag kastar sig utländska företag över våra mineraltillgångar. Företag som genom sina bolagskonstruktioner skattar i lågskatteland och som utnyttjar billig utländsk arbetskraft via utländska bemanningsföretag. Andra demokratiskt styrda länders politiker har insett detta. Som jämförelse har Kanada en progressiv avgift mellan 5 till 14 procent. Australien införde nyligen en avgift på 30 procent.

Värdet av våra mineraltillgångar motsvarar de norska oljetillgångarna. Skall våra barn och barnbarn och deras barn kunna få vettiga pensioner, en kvalificerad skolgång och dagens sociala förmåner får vi inte skänka bort en av landets viktigaste tillgångar. Dags för våra politiker att börja tänka långsiktigt och att efterlikna Kanadas lagstiftning.

Björn Wahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel