Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika dyrgripar på Jamtli ska skyddas för en kvarts miljon

/
  • Ansvariga för sommarens utställning på Jamtli är Torgärd Netelid och Jeanette Wahl.  Foto: Jan Andersson

En av de största satsningar hittills på Jamtli historieland, sker i sommar då utställningen Vikingavävar öppnar. Då kommer bland annat unika bonader att visas upp som normalt finns på Statens historiska museum. För att skydda klenoderna kommer Jamtli att bygga en specialmonter för en kvarts miljon kronor.

Annons

Det är för att fira att det i år är 100 år sedan konstnären Paul Jonze hittade den nu så berömda Överhogdalstapeten i en vedlåda i Överhogdals kyrka. Tapeten eller bonaden är daterad till år 1040 och har blivit vald till Sveriges mest populära museiföremål.

– Eftersom vi har ett så världsunikt föremål här på museet så vill vi få ut det bland allmänheten, säger Sten Gauffin, som är utställningsansvarig på Jamtli. Då kom vi på att försöka få till en utställning med motsvarande vikingabonader, som har hittats i andra delar av landet, bland annat den nästan lika berömda Skogstapeten, från byn Skog i Hälsingland. Den är visserligen inte fullt så gammal som Överhogdalstapeten men ändå mycket unik.

Även andra kända vikingavävar och bonader kommer att finnas på utställningen och det är första gången som så många unika tyger och vävar visas upp tillsammans.

Förutom skogsbonaden ska bildvävsdelarna från vikingatida skeppsgraven i Oseberg att finnas på utställningen tillsammans med lokala storheter som Marbymattan, Revsundslisten och Kyrkåstäcket.

– Vi ska göra allt för att skydda klenoderna, säger Sten Gauffin. Därför kommer Jamtli att bygga en specialmonter för cirka 250 000 kronor för att inget ska hända vävarna så länge de finns här på museet.

De flesta av vävarna som kommer att visas finns normalt på Statens historiska museum och Sten Gauffin säger att det är tur att inte staten vann striden om Överhogdalstapeten.

– Eftersom den är så fullständigt unik så ville förstås makthavarna att den skulle placeras i Stockholm.Men dåtidens landshövding och länsantikvarie stod på sig och krävde att Överhogdalstapeten skulle vara i Östersund och så blev det, berättar Sten Gauffin.

Ansvariga för sommarens utställning är Torgärd Notelid och Jeanette Wahl. De ser fram emot utställningen.

– Det här är stort, säger de. Eftersom Överhogdalstapeten är så berömd så kommer den att dra intresserade till de andra vikingavävarna.

Förutom vävarna ska det också ordnas ett vikingaläger på Jamtli, där barnen kan få vara med och vara viking en stund.

Det ska också ordnas med vikingagillen, vikingastrider och marknad i samband med utställningen.

Annons