Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika bilder från Åre i kvällens tv-dokumentär

/
  • Bygget av Bergbanan 1909 blev en starpunkt för utvecklingen av slalomturismen i Åre. Kälkåkning var också populärt på den tiden.
  • Thure Marcus, direktör för Grand i Åre i början av 1900-talet, dokumenterade utvecklingen i byn med sin filmkamera. Hans filmer har utgjort underlaget för Ingrid Jonsson Wallins dokumentär ”Utför ängarna”.
  • Bygget av Bergbanan 1909 blev en starpunkt för utvecklingen av slalomturismen i Åre. Kälkåkning var också populärt på den tiden.
  • Ingrid Jonsson Wallin.

Från slåtterängar till skidbackar, från slumrande bondby till internationell turistort. Filmaren Ingrid Jonsson Wallin skildrar Åres utveckling i filmen ”Utför ängarna” som visas i SVT i kväll.

Annons

”Utför ängarna” bygger på ett unikt filmmaterial som Åre by- och turistförening räddat undan efter Thure Marcus, som var hotelldirektör i Åre under åren 1909–29. Han hade under några år arbetat som butler i USA, och där fick han möjlighet att lära sig filma. Han insåg snart filmens värde som medium för marknadsföring, och när han började arbeta med turismen i Åre följde han utvecklingen genom filmkameraögat.

– Marcus dokumentation är ett unikt material som var mycket tacksamt att använda som underlag för en dokumentärfilm. Och historien om Åres utveckling kändes viktig att berätta, säger Ingrid Jonsson Wallin.

Hon har själv aldrig varit bofast i Åre men har hela sin släkt där och tillbringar omkring tio veckor per år i sitt fritidshus i Brännan. Hon har arbetat som redigerare på SVT i många år och är nu bosatt i Falun, där hon arbetar som adjunkt i rörlig bild vid Dalarnas högskola.

Thure Marcus kom till Åre 1909, samma år som Bergbanan invigdes. Det var ingenjör Carl Olof Rahm som ritat Bergbanan och han var drivande när det gällde nya sportanläggningar i Åredalen. Men hotelldirektören Marcus såg att det krävdes mer för att locka societeten; fester, upplevelser och umgänge.

Men att bryta bondetraditionen och börja omvandla Åre var inget lätt projekt.

– Samma motstridiga intressen som vi ser i dag fanns ju då också, men ännu tydligare, säger Ingrid Jonsson Wallin.

– Entreprenörerna kommer utifrån med idéer och pengar men de äger inte marken. Det gör Åreborna. Och turisternas krav rimmar inte alltid med ortsbefolkningens. Samtidigt är det ju turismen som ger jobb, så det är svårt att sätta sig emot en utbyggnad.

Vid sidan av Thure Marcus egna filmer har Ingrid Jonsson Wallin använt sig av det omfattande och välordnade arkiv med anteckningar, brev och tidningsartiklar som han byggde upp, och som i dag förvaltas av hans son Lars Marcus.

– Naturligtvis har jag också med en hel del stillbilder av fotografen Nils Thomasson i filmen, säger hon.

Det har tagit två år att göra lågbudgetfilmen ”Utför ängarna”, som Ingrid Jonsson Wallin producerat vid sidan av sitt ordinarie arbete. För sitt nästa projekt, en dokumentär om samernas historia i Jämtland, har hon nyligen beviljats ett stort bidrag från Vetenskapsrådet.

– Det betyder att jag kan ta ledigt från högskolan på halvtid för att jobba med den, säger hon.

Mer läsning

Annons