Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unika bilder av Abba i ny fotobok

Det har gått 40 år sedan segern i Eurovision Song Contest i Brighton, men fansen kräver mer av Abba. En ny fotobok, tryckt i 150 000 exemplar, lämnar scoop och skandaler åt sidan, men levererar unika bilder ur Abba-medlemmarnas karriär och vardag.

Den är tre kilo tung och fylld med 600 bilder ur Abbas historia. "Abba - the photo book" är en coffeetable-book av det maffigare slaget riktad till gruppens fans över hela världen. Den ges ut på sex språk och har en sammanlagd förstaupplaga på 150 000 exemplar - vilket som en jämförelse är 50 000 fler än Zlatan-bokens första tryckning.

Men är det möjligt att bidra med något nytt om ett av musikhistoriens mest väldokumenterade band? Musikjournalisten Jan Gradvall, som intervjuat de fyra Abba-medlemmarna och tillsammans med Petter Karlsson står för texterna i boken, medger att boken inte bidrar med några scoop.

– Men man får en fördjupad bild av Abba, framför allt genom bilderna. Av 600 bilder är det 150 som aldrig har varit publicerade tidigare. Abba hade ett väldigt tajt förhållande till sina fotografer, så de ger en unik inblick i livet för en popstjärna - också de vardagliga sidorna som superstjärnor som Rihanna och Beyoncé aldrig skulle visa upp, säger han.

Abba däremot släppte bokstavligen in fotograferna i sängkammaren. Efter segern i Eurovision Song Contest i Brighton 1974 togs det bilder på fyra trötta stjärnor nedbäddade i sina hotellsängar. Och året dessförinnan kallade Björn Ulvaeus, 27 år, och Agnetha Fältskog, 23 år, till en särskild fotosession på BB i Danderyd, för att visa upp nyfödda Linda Ulvaeus.

I boken ångrar Agnetha Fältskog i efterhand bilderna i sjukhussängen.

"Jag betvivlar starkt att det var min idé. Jag tyckte nog innerst inne att det inte alls var okej, att det var alltför privat. Hade jag kunnat ge ett enda råd till mig själv i den åldern så var det: 'Var rädd om dig. Ställ inte upp på allt.'", säger hon.

Samtidigt var Abbas goda relation med fotograferna en del i gruppens framgång. De fyra Abba-medlemmarna inte bara hoppade framför kameran när den tyske fotografen Bubi Heilemann - mannen med tidernas tokigaste Abba-idéer - kallade. En av de mest minnesvärda bilderna visar gruppen oförklarligt inlindad i foliepapper framför den svenska flaggan.

Bildredaktören Bengt Wanselius svåraste uppgift har varit att sålla bland bilderna. I arbetet med boken har han uppskattningsvis gått igenom en kvarts miljon Abba-bilder, på nätet, i olika arkiv och från fotografernas egna negativ.

– Jag har blivit expert på Abbornas frisyrer för att veta vilken tidsperiod som bilden är tagen i, konstaterar han.

I internationella medier läggs mycket fokus på Abbas spektakulära scenkläder. Men för de hängivna fansen smäller tidigare okända bilder på Björn, Agnetha, Benny och Annifrid i vardagliga situationer betydligt högre. "Abba - the photo book" är också så gott som helt skandalbefriad - om man räknar bort att Björn Ulvaeus faktiskt erkänner att "okej, vi rökte väl hasch och gräs någon gång" med det hypersnabba tillägget "men annars var vi inte ens i närheten av knark".

– Abba var ju väldigt hemvävda. Allt var väldigt oskuldsfullt, det var ett svenskt band som blev världsstjärnor - det var lite grand som Ingemar Stenmark med sin toppluva, säger Jan Gradvall.

Sara Ullberg

sara.ullberg@tt.se