Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik rättegång i Östersunds tingsrätt

I dag började en unik rättegång mot två förvaltningschefer på en kommun i länet. De anklagas för att ha bidragit till en anställds död.

Rättegången är ytterst ovanlig. Två förvaltningschefer står åtalade för att ha åsidosatt arbetsmiljön så till den grad att de vållat en anställds död. Den anställde mannen tog livet av sig i samband med att han sades upp från arbetsplatsen.

Dessförinnan ska han ha upplevt sig trakasserad och mobbad på arbetsplatsen.

Åklagaren anser att de två cheferna har fallerat i hanteringen de arbetsmiljöproblem som gjort mannen sjukskriven och deprimerad.

Rättegången är ovanlig då man i fallet prövar hur långt en arbetsgivares ansvar sträcker sig och om arbetsgivaren kan vara vållande till någons död, i detta fall genom självmord, när arbetsmiljön åsidosatts.

De båda förvaltningscheferna som är åtalade förnekar brott. De menar att de inte har brutit mot arbetsmiljölagen utan vidtagit en rad åtgärder för att förbättra situationen arbetsplatsen.