Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik lövskog i nytt naturreservat

Tre kilometer norr om Mattmar ligger det.
Länets senaste naturreservat.
– Det känns lite som en trollskog, säger Pär Hedberg på länsstyrelsen lyriskt.

Länets senaste naturreservat är en 30 hektar stor skog några kilometer norr om Mattmar. LT ringde upp länsstyrelsens biolog Pär Hedberg som har varit med i arbetet med att upprätta området.

Varför blir det här området naturreservat?

– Det är framför allt för att det är sån fantastiskt fin lövskog där. Det är väldigt mycket asp och björk där.

Vad beror det på?

– Dels är det väl gynnsamma jordar. Det är väldigt kalkrikt där. Sedan har det också varit brukat långt tillbaka. För kanske 100-150 år sedan då det var ängmark.

Vad är unikt med den här miljön?

– Det finns en del arter. Bland annat veksskaftad nållav. Den är riktigt ovanlig men inget man som besökare märker av.

Vad får man se om man åker hit?

– Man får se en väldigt fin skog. Det börjar bli riktigt ovanligt att hitta så här gamla skogar. Det är så trivsamt att vara där. Känns lite som trollskog.

Marken där naturreservatet ligger ägs av tre olika fastighetsägare som får ersättning av staten för att de upplåter marken som naturreservat.

– Man kan välja två vägar att gå. Endera kan man sälja marken. Eller så kan man behålla marken och få en så kallad intrångsersättning. Det är också det mest ekonomiskt fördelaktiga, säger Pär Hedberg.

Tidigare i vinter fick länsstyrelsen inventera flera tänkta naturreservatsområden i länet efter stormen Ivar.