Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik bok om en bildmakare

Från sextiotalet och i decennier framåt förnyade och präglade Per Åhlin den svenska animerade filmen. I september är det 40 år sedan världspremiären för "Dunderklumpen" på Sagabiografen i Strömsund.

Från sextiotalet och i decennier framåt förnyade och präglade Per Åhlin den svenska animerade filmen. Han tillhör den lilla exklusiva krets som regisserat mer än en animerad långfilm – Åhlin har gjort design till och regisserat fyra, skriver författaren Elisabeth Lysander i boken "Per Åhlin – Bildmakare & animatör".

Vem är Per Åhlin? Han som bland annat gjort filmerna "Karl-Bertil Jonssons julafton", "Dunderklumpen", "Hundhotellet", "Resan till Melonia". Han föddes 7 augusti 1931 i Hofors i Gästrikland. Redan som sjuåring fascinerades Per av film. Efter det att han sett "Snövit" 1937 och "Pinocchio" 1940 försökte han klura ut hur filmerna var gjorda. Det lyckades han med efter en tid. I boken berättar Åhlin att han under hela sin skolgång tecknade. Efter skolan började han på en reklambyrå i Malmö, den stad som han blev trogen under hela sitt liv.

Efter några år på Svenska Telegrambyrån i Malmö, började Åhlin jobba som frilans och det var nu han slog in på att göra illustrationer och bokomslag. Nu upptäckte han att han kunde rita gubbar och han vann första pris i en tävling om den bästa affischen för trafiksäkerhet.

I början av 1960-talet kom genombrottet som illustratör. Bland annat fick han Åhlen & Åkerlunds Stora journalistpris 1962 för sina illustrationer inom populärpressen. Illustrationer och bokomslag skulle Per Åhlin komma att fortsätta med under hela sitt yrkesliv, parallellt med filmer.

I förordet till boken skriver Hans Alfredsson att det 1931 föddes ett pärlband av intelligenta konstnärstyper som han själv och Per Åhlin. De träffades i början av sextiotalet och tillsammans med Tage Danielsson övertalade Alfredsson Åhlin att göra förtexterna till deras första spelfilm Svenska Bilder.

1964 fick Per Åhlin göra bokomslaget till Tages bok Sagor för barn över 18 år. Åhlin illustrerade och gjorde omslaget till nästan samtliga av Tages böcker.

Åhlins biodebut var förtexterna till filmen Svenska Bilder. 1969 hade Per Åhlin också börjat samarbeta med Beppe Wolgers och han fick uppdraget att göra filmen Dunderklumpen som spelades in i norra Jämtland och hade världspremiär 1974 på Sagabiografen i Strömsund. Filmen blev en svensk barnfilmsklassiker och såldes till ett tjugotal länder. 1975 belönades regissören Per Åhlin med en Guldbagge för hans djupt självständiga animation. Dunderklumpen följdes sedan av den klassiska filmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton med Tage Danielsson. En film som svenska folket sex år efter dess tillkomst accepterade.

Per Åhlin är genom sina projekt en historisk man. Boken som speglar hans liv och görande är den första och enda bok om honom – en unik bok om en bildmakare. Åhlin har gjort ett stort arbete genom att leta fram hitintills aldrig visade bilder. Läsarna får ta del av hans drömmar som uppfylldes – men också de som inte uppfylldes. Boken är påkostad och intressant och man kan sitta och bläddra i den och njuta av de fantastiska bilderna.

Per Åhlin, idag 83 år, har en dröm om att få göra Hoffmans äventyr. Ett drömprojekt, enligt honom.

Seved Johansson