Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungerske EU-parlamentsledamoten : "Därför byggdes stängslet"

Ungern, och det regerande partiet Fidesz, har valt en annan väg än den svenska när det gäller migrationspolitik.
Svenska politiker har också riktat frän kritik mot landet.
Därför passade Länstidningen, på plats i Bryssel, på att intervjua en företrädare för Fidesz.

Den ungerske EU-parlamentsledamoten György Schöpflin representerar det regerande nationalkonservativa Fidesz. Han tar emot Länstidningen på sitt rum högt uppe i en av EU-parlamentets byggnader.

– Det finns ingen lösning (på migrationskrisen), säger han.

Läs även: Felaktig bild av Sverige skapar förvirring på asylboenden i Kall

76-årige Schöpflin, som bott en stor del av sitt vuxna liv i Storbrittanien, har en bakgrund som professor i statsvetenskap med Östeuropa som specialitet. Han använder en bitvis tuff retorik om de migrantströmmar som kommer upp genom Europa.

– Det här är personer som redan passerat genom säkra länder. Så de är inte längre flyktingar. Utan de söker ett bättre liv. De har fortsatt mot Tyskland eller Sverige och när de kommer dit så gnäller de på maten och andra saker.

– Den ungerska linjen har varit väldigt konsekvent: Det finns ett regelverk – Schengen. Vi har en skyldighet att skydda Schengengränserna och det har vi gjort, säger Schöpflin.

Enligt Schöpflin så byggdes de omtalade stängslen med rakbladsvass taggtråd vid Ungerns gräns upp på grund av att Grekland inte längre registrerar asylsökande. Utan enligt Schöpflin släpper upp asylsökande norröver.

– Vi var tvungna att hantera det på något sätt. Därför byggdes stängslet, säger Schöpflin.

Den ungerska migrationspolitiken har fått hård kritik från flera olika svenska politiker.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är en av de svenska politiker som hårdast kritiserat Ungern och har bland annat sagt att landets premiärminister Viktor Orbán visat "en naken rasism".

– Sverige borde ta ledningen i att näpsa Ungern, sade Sjöstedt i en intervju med Svenska Dagbladet.

Flera svenska politiker har kritiserat Ungern för landets migrationspolitik. Hur ser du på det?

– Jag har haft diskussioner med svenska vänsterpolitiker om detta. Diskussioner är egentligen fel ord. Det är omöjligt att diskutera. De har tunnelseende och vill inte höra fakta.

György Schöpflin säger sig däremot inte ha några synpunkter på Sveriges flyktingpolitik.

– Det ska inte jag lägga mig i. Det jag kan säga är att Sverige har (nästan det dubbla BNP per capita) som Ungern. Vi är ett mycket fattigare land. Så vi har inte råd att ta emot stora mängder flyktingar, säger Schöpflin som följer flyktingsituationen i Sverige med intresse.

– Jag såg att det inte blev någon stängning av Öresundsbron. Eller hur blev det med det, säger han med ett snett leende när intervjun avslutas.

Fotnot: LT:s resa till Bryssel finansierades via ett journaliststipendium från EU.