Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungern, med beundran och skräck.

Två besök på sistone i Budapest plus samtal med gamla vänner gör mig både lätt och tung i sinnet.

Något otroligt intressant håller på att ske i landet som på den kommunistiska tiden kallades för den gladaste baracken i hela lägret. Med Bryssel som ideologiskt centrum har Ungern stämplats som sista vagnen i EU-tåget.

Källan till glädjen och sorgen är centerhögerpartiet Fidesz enorma framgång i parlamentsvalet, en framgång så stark att till och med uttrycket jordskredsseger känns avslaget. Efter åtta års socialiststyre är borgerliga Fidesz tillbaka och nu med en betryggande egen majoritet, 263 mandat av 386. En sådan seger är unik i europeisk politik.

Precis som Storbritannien har Ungern ett valsystem som gynnar de stora partierna, ett valsystem som borde reformeras. Därför skräms jag av Fidesz-framgången. I nya demokratier, och speciellt i Ungern, finns en föreställning om att demokrati enbart är majoritetsstyre. Punkt, slut. Lätt glöms bort att demokrati också betyder att ta hänsyn till opposition och minoriteter.

Den egna majoriteten gör å andra sidan att Fidesz kan agera utan hjälp från högerextrema Jobbik som partiet tidigare småflirtat med. Visst kommer Fidesz att föra en konservativ nationalistisk politik, men utan Jobbiks naftalinstinkande chauvinism. Förhoppningsvis har Viktor Orbán också blivit vis av skadan. Att han förlorade valet 2002 berodde på för mycket jäst i den nationalistiska degen, ungersk politik blev lite väl svulstig och uppblåst.

Ändå har Orbán redan förklarat att han vill ge dubbelt medborgarskap till alla ungrare som bor utanför landets gränser det rör sig om cirka 4 miljoner etniska ungrare. Detta retar gallfeber på framför allt slovakerna där nationalistledaren Jan Slota sagt att Orbán uppför sig som Adolf Hitler. Dubbelt medborgarskap blir början till en väpnad konflikt. Det är tack och lov inte ofta man hör sådana brösttoner i dagens Europa. Nu är både Slovakien och Rumänien, där de flesta ungrarna bor, EU-länder varför dubbelt medborgarskap inte betyder särskilt mycket. Däremot kan man fråga sig vad Bryssel anser om Budapest börjar dela ut några hundratusen ungerska pass i praktiken EU-pass till etniska ungrare i Serbien och Ukraina.

Djärvt och beundransvärt är att Orbán valt en liten och vass regering bestående av bara åtta ministrar - att samtliga åtta är män är däremot nattståndet men inte särskilt överraskande. Den ungerska regeringen är en av Europas minsta, ungefär som Liechtensteins eller Monacos. Den lilla regeringen skickar ett tydligt budskap till befolkningen att Orban vill spara på den statliga byråkratin. För sparas måste det. Ungern har det högsta budgetunderskottet av samtliga EU-länder. Ekonomiskt och geografiskt ligger Ungern mellan Grekland och Island.

Den offentliga sektorn är på tok för stor i Ungern. Apart nog är Socialistpartiet djärvare i försäljningen av statlig egendom än borgerliga Fidesz. Nu när flygbolaget Malev åter har förstatligats (!) är det svårt att se någon linje i privatiseringspolitiken.